Előző
Következő
új cikk

Külföld

Szellemváros lehet a béke biztosítéka

Népszava|2018. máj 16. 05:32
[A+ A-]

ÁLLÍTÓLAG TÉNYLEG BONTJÁK - Atomközpont madártávlatból FOTÓ: AFP/MAJDI FATHI

Műholdfelvételek alapján úgy tűnik, hogy Észak-Korea valóban eleget tesz az ígéretének, és megkezdte annak az egyetlen ismert egységnek a felszámolását, ahol a nukleáris kísérleteket hajtotta végre a rezsim a múltban.

A volt amerikai diplomaták által jegyzett, 38 North nevű szakmai blog szerint a május 7-én készült műholdfelvételek az első valódi bizonyítékai annak, hogy megkezdték a komplexum, számos raktár, valamint egy kulcsfontosságú vasútvonal felszámolását. A tesztközpont az ország északkeleti, hegyvidékes részén található, s az elmúlt években mind a hat atomkísérlet innen indult. Az észak-koreai állami hírügynökség által idézett külügyminisztériumi közlemény szerint felrobbantják egyebek között az összes alagutat, megsemmisítik a megfigyelőközpontokat és a kutatóintézeteket.

„Szerintem az a tervük, hogy kipucolják a központot, eltávolítanak minden, az észak-koreai atomprogram fejlettségére utaló szenzitív információt, majd meghívják az újságírókat és szakértőket, akik megerősítik, hogy nem maradt más, csupán egy szellemváros” – idézte Jeffrey Lewis és David Schmerler fegyverkorlátozási szakértő szavait a The Guardian brit napilap kedden.

A jelek szerint Kim Dzsong Un észak-koreai vezető egyelőre elkötelezett a denuklearizációs megállapodás mellett, amelyet a dél-koreai elnökkel, Mun Dzse Innel kötött áprilisban. Akkor azt mondta, hogy a jövőben nincs szükség a központra. Az, hogy máris munkához láttak Észak-Koreában, nem véletlen, hiszen június 12-én Szingapúrban találkozik Kim és az amerikai elnök, Donald Trump. Washington korábban világossá tette, hogy a cél a „teljes”, „visszafordíthatatlan” denuklearizáció.

Várhatóan ennek gyakorlati lépéseiről is szó esik a mai, Korea-közi találkozón – emlékeztetett a Channel NewsAsia. A dél-koreai Egyesítési Minisztérium tájékoztatása szerint a szerdai tárgyaláson már konkrét tervekről lesz szó arra vonatkozóan, hogy miként is lehetne atommentessé tenni a félszigetet, és formailag is véget vetni a hét évtizede tartó háborúnak.

K.I.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!