Előző
Következő
új cikk

Külföld

Vizsgálatot követel az ENSZ a gázai tüntetők halála miatt

nepszava.hu|2018. máj 15. 15:54
[A+ A-]

A gázai övezet és Izrael határa, 2018. május 14-én. Fotó: Mati Milstein / NurPhoto

Nem volt jogos, hogy Izrael palesztin tüntetőkre lőtt hétfőn a Gázai övezetben - így ítélte meg a történteket az ENSZ emberi Jogi Hivatala kedden közzétett nyilatkozatában, számol be az MTI. Németország és Nagy-Britannia független vizsgálatot követel.

Rupert Colville ENSZ-szóvivő kifejtette, hogy életet kioltó fegyvereket csakis emberölés vagy súlyos sérülés megelőzése végett megengedett használni, márpedig az, hogy a palesztin tüntetők megpróbáltak átjutni az övezet határán lévő kerítésen, vagy abban kárt tenni, nem elegendő alap éles lőszer használatára ellenük. A szóvivő hozzátette, hogy a kövek és a lángoló benzines palackok hajigálása miatt sem kerültek életveszélybe izraeli katonák, mivel jól védett állasaikba húzódhattak.

Németország kormánya azt javasolta kedden, hogy független vizsgálat derítse ki, mi történt pontosan a hétfői vérontáskor, ugyanakkor azt hangoztatta, hogy a Hamász radikális palesztin szervezetet terheli a felelősség, mivel visszaélt a tüntetés jogával és erőszakot szít. Mindezt Angela Merkel kancellár szóvivője osztotta meg Berlinben újságírókkal.

A brit kormány is vizsgálatot szorgalmaz, és higgadtságra int. "Felszólítjuk mindkét felet, hogy tartózkodjon bármiféle további erőszaktól. A palesztinoknak joguk van tüntetni, de csakis békésen. Aggódunk, hogy szélsőséges elemek saját céljaik végett megpróbálják a békés tüntetéseket erőszakossá szítani. Izraelnek joga van megvédeni határait, de az éles lőszer használata felettébb aggályos" - mondta újságíróknak Theresa May miniszterelnök szóvivője Londonban.

A Gázai övezet határán történt hétfői összetűzésnek akár 60 halálos áldozata is lehet, a palesztin oldalon. Mintegy 1200-an sérültek meg lövésektől, közülük több mint száz tüntető állapota válságos vagy súlyos. Ugyancsak 1200 körüli azok száma, akik más sérülésekkel, egyebek mellett a belélegzett könnygáz miatt szorulnak orvosi kezelésre.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!