Előző
Következő
új cikk

Belföld

Újabb igen a 7. cikkelyre

Népszava|2018. máj 16. 05:08
[A+ A-]

 Az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottsága is úgy ítéli meg, hogy Magyarországon veszélyben vannak az európai uniós értékek, ezért indokoltnak tartja a szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás megindítását. Ez a sorrendben harmadik parlamenti szakbizottság, amely a magyar kormány tevékenységének az elemzése során arra a következtetésre jutott, hogy az EP-nek kezdeményeznie kell a szankciós folyamatot. A nőjogi testület 18 igen, 5 nem szavazat és 3 tartózkodás mellett fogadta el a véleményt, amelyet a magyarországi helyzetről szóló és később elkészülő parlamenti jelentéshez fognak csatolni.

A dokumentumban a képviselők sajnálatukat fejezik ki amiatt, hogy Magyarországon az elmúlt években súlyosan hanyatlott a jogállamiság, emiatt nem garantálhatók megfelelően a nők jogai sem. Aggasztónak nevezik az elfogadás előtt álló Stop Soros törvénycsomagot, és felszólítják a magyar kormányt, hogy vonja vissza a nem kormányzati szférát megbélyegző jogszabályokat.

A szakbizottság sürgeti a magyar parlamentet, hogy a lehető leghamarabb ratifikálja a nők elleni és a családon belüli erőszak felszámolásáról szóló Isztambuli Egyezményt. Sajnálkozik amiatt, hogy nagyon alacsony a döntéshozatali pozícióban lévő nők aránya, és aggodalommal szól arról: a politika nyomán olyan kép alakult ki a nőkről, amely csak anyai szerepükben ad nekik tiszteletet.

A testületi vélemény elítéli az állami szintű gyűlöletkeltést, és felszólítja a magyar kormányt, hogy gondoskodjon a migránsok és menekültek emberi jogainak a megerősítéséről.

Halmai Katalin (Brüsszel)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!