Előző
Következő
új cikk

Az I. világháború

Támadtak a németek a Kemmelnél és a Sommenál

Népszava-összeállítás|2018. máj 16. 08:00
[A+ A-]

Száz éve folytak az utolsó nagy véres csaták a nyugati fronton. A Nagy Háború a végkifejlethez közeledett

A Kemmeltől északra helyi támadásaink és vállalkozásaink teljes sikerrel jártak és 120 foglyot eredményeztek. Támadásunk fölváltásban levő csapatokat talált és a franciáknak nagy és véres veszteségeket okozott.

A tüzérségi harc a Kemmel területén fokozott maradt. Ott ma reggel francia előretörésekkel kapcsolatban gyalogsági harcok fejlődtek. A Lys és a La Bassée-csatorna között és Bucquoisnál az ellenséges tüzérség, különösen az éj folyamán élénk volt. Az Ancre és a Sornme között rövid lökéssel a Bray-Corbie országút mentén behatoltunk az angol vonalakba és a nyert területet az ellenségnek kétszeres ellentámadásával szemben megtartottuk.

A gyalogság támogatására a tüzérség tevékenysége élénk volt. Villers-Bretonneux mellett, a Luce és Avre mindkét oldalán a tűzharc többszörösen föléledt. Az ellenség az Avre nyugati partján megtámadta CasteI mellett lévő vonalainkat, súlyos veszteségei mellett visszavertük.

Egyes szakaszokon földerítő csatározások

Röpülőink tegnap az ellenségnek 3 kötött léggömbjét lőtték le. A harcvonalakon igen élénk éjjeli repülőtevékenység. Bőségesen bombáztuk Calaist, Dünkirchent és az ellenségnek más, hátul fekvő lőszertelepeit és vasúti berendezéseit

— A többi harctérről nincs újság.

Népszava 1918. május 16.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!