Előző
Következő
új cikk

Belföld

Czeglédy-ügy: újabb előzetes letartóztatásokat kér az ügyészség

nepszava.hu|2018. máj 16. 11:07
[A+ A-]

Czeglédy Csabát különösen nagy összegű költségvetési csalással gyanúsítják, a Fidesz a bíróságot megelőzve ítéletet mondott felette Forrás: Népszava

Három gyanúsítottat küldene rács mögé a költségvetési csalás miatt nyomozó vádhatóság, miközben éppen három személy előzetes letartóztatását szüntették meg a napokban

Nem állhat le vádhatóság gépezete: bár a 24.hu szerint hétfőn három nőt engedett szabadlábra  a Szegedi Törvényszék  engedett szabadlábra a Szegedi Törvényék, a NAV nyomozói újabb négy embert vettek őrizetbe Czeglédy Csaba ügyvéd, szombathelyi szocialista képviselő bűnügyében, közöttük az elsőrendű vádlott testvérét is.

A Csongrád Megyei Főügyészség szerdán már a frissen őrizetbe vett gyanúsítottak közül három személy előzetes letartóztatását kérte a szegedi járásbíróságtól – derül ki az ügyészség honlapjáról –  mindezt szökés, elrejtőzés és az eljárás meghiúsításának veszélyére hivatkozva. Az őriztbe vett személyek hat évig Humán Operátor Zrt. alkalmazottai voltak, és valamennyien részt vettek az iskolaszövetkezetek irányításában.

A vád szerint a Czeglédy Csabához köthető üzleti kör adóelkerüléssel 6,2 milliárd forintos kárt okozott az állami költségvetésnek. Kormányközeli sajtóorgánumok arról is írtak, hogy az a Humán Operátor Zrt. munkavállalók százainak okoztak kárt, Dömötör Csaba miniszterelnökségi államtitkár pedig becsapott diákok és idős emberek tömegéről beszélt – a szám azonban erősen eltúlzott lehet, ezrek helyett eddig csak néhány károsult jelentkezhetett a hatóságoknál, és az is beszédes, hogy a kormány a kárrendezéshez felajánlott határidőt időről időre meghosszabbítja, most például június végéig tolták ki az időpontot.

Az is az eljárás politikai terheltségét mutatja, hogy a fideszes országgyűlési képviselők a bíróság előtt ítélték bűnösnek Czeglédy Csabát, és határozatban rendelkeztek a károsultak megsegítéséről – miközben a Czeglédy-ügy hivatalosan a vádemelési szakaszig sem jutott el.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!