Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Takarékszövetet és hitelcéget is büntetett a jegybank

nepszava.hu|2018. máj 16. 11:39
[A+ A-]

A Korona takarék és az Oney is többmilliós bírságot kapott a teljes hiteldíj mutatóval kapcsolatos jogsértések miatt

Két pénzintézetet is megbüntetett az MNB: a Korona Takarék Takarékszövetkezetet 10 millió forint, az Oney Magyarország Zrt.-t 8 millió forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta a teljes hiteldíj mutatót (thm) érintő jogsértések miatt -írja az MTI.,

A jegybank szerint a bírság összegének megállapításánál figyelembe vették, hogy a jogsértő gyakorlat a fogyasztók széles körét érintette és sértette az ügyfelek tájékozódáshoz való jogát. A bírság mellett az intézményeket kötelezték a vonatkozó előírások betartására. Az MNB az intézkedéseket azzal indokolta, hogy a Korona a thm-plafonnál drágábban hitelezett, és korlátozta a panasztétel lehetőségét, az Oney pedig nem megfelelően számította és nem feltűnően jelenítette meg a thm értékét – a szövetkezetnél 2014 és 2017, a hitelintézetnél 2016 és 2017 közötti időszakot vizsgáltak az ellenőrzés során.

A thm 1 évre vetítve tartalmazza a fogyasztói hitelek szerződésszerű teljesítéshez kötődő valamennyi, tőkén felül fizetendő terhét – kamatot, költségeket, díjakat – és ezzel segíti a fogyasztókat a megfelelő kölcsön kiválasztásában. Ezért is jogszabályi előírás, hogy a thm értékét a kereskedelmi kommunikációban feltűnően, a rövidítés feltüntetésével és egy tizedes jegy pontossággal minden esetben meg kell adni.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!