Előző
Következő
új cikk

Belföld

Tárt karokkal várják a CEU-t

Népszava|2018. máj 17. 05:05
[A+ A-]

SZÁNDÉKLEVÉL Ötvenezer négyzetméteren rendezkedhet be a CEU - Forrás: Google

Ha a CEU-nak el kell hagynia Budapestet, akkor a 2019-es tanévben az egyetem 500 hallgatóját már Bécsben oktathatják. Erről Michael Ignatieff, a CEU rektora nyilatkozott a Reuters tudósítójának. De hasonló értesüléseket szerzett a bécsi Kurier is, tudomása szerint nyolc különböző ingatlant neveztek meg az egyetem számára, ahová ideiglenesen beköltözhet. A bécsi önkormányzat segíteni kíván a diákok és a tanárok lakóhelyének megkeresésében is, ez a kérdés még éppen annyira bizonytalan, mint az, hogy pontosan mely stúdiumokat kívánja az egyetem az osztrák fővárosba helyezni, s miként helyezik el a kutató részlegeket.

Arról viszont már szándéklevelet írt alá a CEU letelepedését üdvözlő osztrák főváros és a Közép-Európai Egyetem vezetése, hogy az Otto Wagner Kórház területén működik majd a magánegyetem. A szeptemberben lezárandó szerződés szerint a CEU teljes kapacitással a 2022/23-as tanévben kezdi meg bécsi működését 1500 hallgatóval.

Eredetileg arról volt szó, hogy a CEU az Otto-Wagner konglomerátum harmadát kívánja elfoglalni 25 ezer négyzetméteren, a legutóbbi tervek azonban már 50 ezer négyzetméterről szólnak, azaz a terület csaknem feléről, s 16 egyelőre leromlott pavilon rendbehozataláról, korszerűsítéséről. A 2022-es időpontig elhagyja a 14. kerületi területet a jelenleg szintén ott működő kórházszövetség is.

Hogy pontosan mennyibe kerül az átalakítás, felújítás, még nem tudni, bécsi illetékesek a teljes költséget százmillió euróra becsülik. A CEU jelezte, hogy tulajdonba nem kíván semmit venni, bérlőként használja a létesítményt, szeretne olyan bérleti díjakat fizetni, mint amilyet a Bécsben működő magánegyetemek. A beruházást a Wirtschaftagentur Wien irányítja, vezetője, Gerhard Hirczi szerint a 99 évre kötött bérleti szerződés lehetővé teszi a beruházás megtérülését.

A történelmi múltú terület műemlékvédelem alatt álló pavilonjai megmaradnak, mint ahogyan az sem változik, hogy az egyetemen kívüli részek továbbra is nyitva állnak majd a bécsiek előtt. A kórházegyüttes három éves építés után 1907-ben nyitotta meg kapuit, a szecessziós stílusban épült centrum (amely színházat, templomot is magában foglal) terveit Bécs vezető építésze, Otto Wagner dolgozta át. 2000-től öt addig független kórházat szerveztek itt egybe, főként neurológiai, pszichiátria illetve tüdőgondozó részlegeket. Kiköltözésükről már 2012-ben döntöttek.

Földvári Zsuzsa, Bécs

Lájkoljon minket a Facebook-on is!