Előző
Következő
új cikk

Sport

Ártanak a német válogatottnak az Erdogan-fotók

Népszava|2018. máj 17. 05:53
[A+ A-]

Özil örült, mégsem mindenki volt boldog az Erdogannal készült kép miatt Fotó: AFP/Kayhan Ozer

A szurkolók többsége szerint árt a német válogatott megítélésének, hogy a Nationalelf két török származású játékosa, Ilkay Gündogan és Mesut Özil is közös fotón szerepelt Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnökkel. Az Európában nagyon vegyes megítélésű politikus ezekben a napokban Londonban tárgyal, itt találkozott a szigetországban légióskodó futballistákkal. Özil az Arsenalt, Gündogan a Manchester Cityt erősíti. A drukkerek 66,2 százaléka szerint Özilék súlyosan ártottak a válogatottnak, 16,7 százalék finomabban fogalmazott, de nem értett egyet a játékosokkal. A szurkolók 8,1 százaléka nem tudta vagy akarta véleményezni ezt a találkozást, mindössze 4,7 százalék válaszolta azt, hogy nincs semmi gond az Erdogannal közös fotókkal.

Gündogan csapata világoskék nyolcas számú mezét ajándékozta a politikusnak, amelyen törökül ez volt olvasható: "nagy tisztelettel az elnökömnek". A két játékos Németországban, Gelsenkirchenben született és tagja a címvédő világbajnoki keretének. A szintén török származású és Angliában, a Liverpoolban játszó, frankfurti születésű Emre Cant szintén meghívták erre az eseményre, de ő visszautasította az invitálást.

A Német Labdarúgó-szövetség (DFB) élesen bírálta a fotózáson résztvevő futballistákat.

"A két játékos hozzájárult ahhoz, hogy felhasználják őket a török választási kampányban - írta közleményében Reinhard Grindel,a DFB elnöke. - Rengeteget fáradozunk azért, hogy integráljuk a német futballba a bevándorló családok gyermekeit. Egy ilyen esemény a játékosaink részvételével nem könnyíti meg a munkánkat."

Gündogan saját közösségi oldalán reagált a DFB kritikájára: "udvariatlanul kellett volna viselkednünk annak az országnak a miniszterelnökével, ahol a családtagjaink, rokonaink születtek és élnek? A kritikát megértjük, de szerintünk annyi történt, hogy német állampolgárként kifejeztük tiszteletünket az anyaországunk és a török miniszterelnöki pozíció iránt, kaptunk egy udvarias meghívást, amit elfogadtunk."

Lájkoljon minket a Facebook-on is!