Előző
Következő
új cikk

Belföld

Főhajtás a Nehru parton

nepszava.hu|2018. máj 16. 20:54
[A+ A-]

Forrás: HBA/Facebook

Koszorúzással emlékeztek a holokauszt roma áldozataira és a birkenaui lázadásban meghaltakra a Bátorság és a Roma Ifjúság Napján, május 16-án a budapesti Nehru parton lévő roma holokauszt emlékmű előtt. A Roma Produkciós Iroda által szervezett tiszteletteljes főhajtáson mécsesekkel és virágokkal megemlékeztek az auschwitzi haláltáborban született összesen 371 cigány kisgyerekre is, aki a náci vérontás áldozata lett - informált a történtekről Hidvégi Balog Attila, a RomNet főszerkesztője. 

Daróczi Ágnes a megemlékezésen arra hívta fel a figyelmet, hogy a múltra történő emlékezés a romák identitásának megőrzése szempontjából is rendkívül fontos, mert így minden érték és tudás tovább öröklődik. Saját magunk szövetségeseivé kell válnunk, hogy megőrizzük és tovább adjuk a fiatalságnak, a következő generációnak mindazt, ami a romák kultúráját, történelmét és sorstragédiáját jelenti – tette hozzá. A kisebbségkutató, a Romano Instituto Alapítvány vezetője felidézte, hogy Auschwitz-Birkenau Cigánylágerének 1944. május 16-án tanúsított ellenállására az European Roma and Travellers Forum 2006-os kezdeményezése alapján emlékeznek Magyarországon és Európa-szerte.

A Fővárosi Cigány Önkormányzat, az Újpesti Roma Nemzetiségi Önkormányzat, az Idetartozunk Egyesület, a Magyarországi Nemzeti- Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesülete (ÉKE) , a Phiren Amenca nemzetközi Ifjúsági hálózat, valamint a RomNet vezetői és a XIX. Kerületi Önkormányzat roma referense koszorúikkal emlékeztek a roma holokauszt áldozataira.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!