Előző
Következő
új cikk

Belföld

Félmilliárdot kapott a "közgondolkodás javítására" a CÖF

nepszava.hu|2018. máj 17. 10:58
[A+ A-]

A CÖF egy korábbi rendezvénye - Csizmadia László balról a harmadik. Fotó: Népszava

Egyszerűen csak kért, és kapott 508 millió forint közpénzt a “közgondolkodás javítására” a CÖF a Magyar Villamos Művek Zrt.-től - tudta meg az Átlátszó. Adatigénylésüket két bírósági ítélet kellett, hogy megtámogassa, mire az MVM hajlandó volt beszámolni abszurd költéséről.

Az MVM 508 millió forinttal támogatta a CÖF-öt 2016-ban - ekkora pénzt egy állami cégtől egy egyértelmű pártpolitikai céllal működő szervezet soha nem kapott, írja az ügy előzményeiről a portál. Ezzel kapcsolatos adatigénylésükre az MVM akkor azt válaszolta, rá nem vonatkozik a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény. Mivel az MVM Zrt. "jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szervként" köteles az általa kezelt közérdekű adatokat megismerhetővé tenni, az Átlátszó nem hagyta ennyiben a dolgot; perre vitte az ügyet. A bíróság első-, és másodfokon is nekik adott igazat.

Meg is küldte nekik az MVM  a kormány saját "civiljeinek" félmilliárdjáról szóló iratokat: a CÖF támogatási kérelme, az MVM-döntés jegyzőkönyve, és a két szervezet által kötött adományozási megállapodás a napokban landolt az Átlátszó postaládájában. A támogatási kérelmében Csizmadia László, a CÖF vezetője röviden bemutatta szervezetét, és a mögötte álló Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) tevékenységét - a Békemeneteket és politikát nem említve. Helyette társadalmi, "tudományos", "kulturális", "jogvédő"tevékenységet hangsúlyozva tért rá a lényegre:

"Kérem Elnök-vezérigazgató urat, hogy célkitűzésünk megvalósításához járuljon hozzá 508 millió forinttal. Az összeg lehetőséget adna arra, hogy javítsuk a közgondolkodást, kidolgozzuk a civilitika alapjait, segítsük a lakossági üzenetek széles körű terjesztését."

Az MVM Társadalmi Felelősségvállalási Bizottsága 2016. október 12-én döntött a CÖF támogatásáról, de a jegyzőkönyvből nem derül ki semmi az állami vállalat motivációjáról - csak beírták a táblázatba, hogy CÖKA 508 millió forint, és kész.

A félmilliárdos támogatás nyilvánosságra kerülése után azzal takaróztak Csizmadiáék, hogy “a táplálkozásbiológiailag korszerű komplettált ételekre" kell a közpénz - erről sem a CÖF adománykérő levelében, sem az MVM-mel kötött támogatási szerződésben nincs szó. Az viszont kiderül a támogatási szerződésből, hogy a CÖF-nek az 508 millió forint felhasználásáról 2017. november 20-ig el kellett készítenie a beszámolót, amit most szintén kikért a portál az MVM-től.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!