Előző
Következő
új cikk

Zöldzóna

Különleges erszényeseket rejt az eukaliptuszerdő (videó)

nepszava.hu|2018. máj 21. 17:17
[A+ A-]

Illusztráció: AFP

Különleges állat rejtőzik Kelet-Ausztrália eukaliptuszerdeinek mélyén: a lombkorona sűrűjében élő óriás repülőerszényes (Petauroides volans) olyannyira ritkán látható, hogy még hazájában is alig ismerik - olvasható az Érdekes Világon.

A különleges erszényes a nagy fülei és bozontos farka miatt leginkább egy plüssjátékra emlékeztet, Queensland, Új-Dél-Wales és Victoria államok idős eukaliptuszfáinak odvában él. Két színváltozata ismert: az egyik a szénfeketétől a szürkéig változhat, a másik pedig világosszürke Testhossza 35-50 centiméter, farokhossza 45-60 cm, testtömege pedig 900-1700 gramm, ezzel a legnagyobb olyan erszényes, amely siklásra képes. A könyöke és hátsó lábai között kifeszíthető, szőrös repülőhártyájával akár 100 méteres távolságra is képes siklani egyik fától a másikig. 

Az óriás repülőerszényes eukaliptuszok leveleivel táplálkozik, nem iszik és nem jön a talajra. Éjszakai életmódot él, a nagy szeme és füle segíti a térbeli látást és hallást. Az utódok öt hónapig élnek anyjuk erszényében, majd két hónapig a közös fészekben és anyjuk hátán tartózkodnak. Természetes ellenségei a dingók valamint a betelepített vörös rókák, és a nagy héjabaglyok. 

Az óriás repülőerszényes populációja az elmúlt években jelentősen lecsökkent élőhelyének zsugorodás, illetve az idős eukaliptuszfák letarolása miatt. “Ezeknek az erszényeseknek a léte nagyban függ a faodvaktól, amelyek csak 100 éves vagy annál idősebb eukaliptuszokban találhatóak” – mondta Matt Cecil, a Queenslandi Vadvédelmi Társulat munkatársa. “Ez egy csodálatos állat, de az ausztrálok nagy része nem is tudja, hogy létezik. Nehéz olyan állatok védelme érdekében küzdeni, amelyről a legtöbben még csak nem is hallottak. Pedig ezek a különleges állatok léteznek és segítségre van szükségük” – fűzte hozzá a szakértő. A szervezet ezért a helyi közösségekkel való kapcsolattartással, figyelemfelkeltő programokkal, oktatással és mesterséges odúk kihelyezésével próbálja segíteni a faj fennmaradását.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!