Előző
Következő
új cikk

Bioritmus

Legyünk jó bőrben nyáron is

nepszava.hu|2018. máj 20. 13:13
[A+ A-]

Illusztráció: AFP

Néhány egyszerű szabályt betartva nyáron is „jó bőrben” lehetünk – mondta Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikusa.

Védekezzünk!

A túl sok és védekezés nélküli napozás, az UV-sugárzás hozzájárul a ráncok és a barna foltok kialakulásához, ráadásul szárítja a bőrt és a hajat is. Vagyis ha nem szeretnénk idősebbnek tűnni a korunknál, jobb, ha mindig megfelelő faktorszámú fényvédővel tartózkodunk a napon. Az ajkakról se feledkezzünk meg, válasszunk UV-szűrős ajakápolót. Viseljünk valódi UV-szűrővel ellátott napszemüveget. Az arc érzékeny bőrét az erős napsütésben egy széles karimájú kalappal is érdemes árnyékolni.

Hidratáljunk!

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

A meleg dehidratálja, kiszárítja a bőrt, a hidratálással védővonalat húzhatunk a baktériumok, a napégés és a szennyeződések elé. Érdemes nem zsíros, víz- vagy gél alapú termékeket használni, amelyek E-vitaminban is gazdagok. A non-comedogenic  feliratot is ajánlatos keresni a termékeken, ez azt jelenti, hogy nem mitesszerképző. Ezek a termékek ugyanis nem tartalmaznak olyan összetevőket, amelyek eltömítenék a pórusokat. Az izzadás és az eltömített pórusok együttesen ugyanis kifejezetten nagy rombolást vihetnek véghez a bőrben. Napfürdőzés után pedig az egész test hidratálásra szomjazik, érdemes kipróbálni a kifejezetten napozás utánra ajánlott termékeket.

Radírozzunk!

A krémek és a kezelések tiszta bőrön fejtik ki legkönnyebben a hatásukat, sőt még sminkelni is könnyebb a megtisztított bőrt. Éppen ezért érdemes rendszeresen radírozni, hogy eltávolítsuk az elhalt bőrsejteket, amelyek eltömítik a pólusokat. Azonban véletlenül se naponta, mert a gyakori dörzsölés gyulladáshoz vezethet. Ugyancsak nem ajánlott napozás, úszás, pancsolás előtt radírozni, erre az este a legalkalmasabb időszak. Ha hatékony mélytisztításra vágyunk, nyaralás előtt szeretnénk felkészíteni a bőrünket a napra, a szélre, a vízre, érdemes legalább egy héttel indulás előtt kozmetikushoz fordulni. A szőrtelenítést ne közvetlenül strandolás vagy nyaralás előtt végezzük, mert egyrészt kipirosodhat, begyulladhat, másrészt, mert az irritált bőrbe könnyebben bejuthatnak a kórokozók. A gyantázásnál arra is érdemes figyelni, hogy a hónaljban és az intim szőrzetnél a szőr növekedése nem olyan egyenletes, illetve a bőr érzékenyebb a fájdalomra, így ott tényleg nehézkes az otthoni szőrtelenítés, a higiénikus, tartós szőrtelenítés érdekében ajánlatosabb felkeresni egy szakembert.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

 Együnk a bőrtáplálásért!

A kiegyensúlyozott táplálkozás a szép bőr egyik alapfeltétele. Nyáron érdemes sok friss, szezonális, nyers zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani. A bőrnek különösen fontos az A-, a B-, a C- és az E-vitamin, valamint a kalciumbevitel. A bőr barnasága pedig tovább fenntartható a béta-karotin (az A-vitamin előnyaga) segítségével, amit táplálék-kiegészítővel és például sárgarépával is bevihetünk.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!