Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Kard ki kard!

Népszava|2018. máj 19. 06:13
[A+ A-]

Ifjabb korában biztosan mindenki énekelt a huszárgyerekről, aki szereti a táncot, az oldalán pedig csörgeti a kardot. Az évek múlásával a legtöbb ember napirendre tér a csörgetés és a sarkantyú pengése fölött, de kétségkívül lehetnek olyanok, akiknek ez a dal örök érvényűvé válik. A honvédelmi minisztérium Védelemgazdasági Hivatala például most tiszti kardokat szerez be. Nem kis pénzért - több mint 30 millió forintért -, bár állítólag olcsóbban is hozzájuk lehetne jutni. De nem is ez a lényeg. Nyilvánvalóan megéri az üzlet, hiszen a díszfegyverek a tisztavatás és a katonai tisztelgés kellékei lesznek.

Nem kétséges, hogy mindez része a modern, ütőképes haderő kialakításának, amiről a miniszterelnök beszélt a minap. Mivel a következő időszak "kiemelt nemzeti feladata" a nemzetbiztonság megerősítése. Ez pedig azért fontos, mert meg kell védenünk magunkat. És ezt - érvelt Orbán Viktor - nem várhatjuk mástól. Erős Magyarország nincs erős hadsereg nélkül, s "az a nemzet, amely nem tudja megvédeni az országát, nem is érdemli meg azt" – fogalmazott.

Ez pedig nem tréfadolog, már nem az az ártatlan kardcsörgetés, amiről a dal szól. Itt komoly politikai elhatározásról van szó, összefüggően azzal a stratégiával, amivel ismét kétharmados többséget tudott szerezni a kormánypárt. Vagyis a félelemkeltéssel, hogy jönnek a migránsok, bár ezek szerint nem csupán ők veszélyeztetik ősi kultúránkat. Akárhogyan is, meg kell védeni magunkat, s bár ezúttal egyetlen ellenséget sem nevezett nevén a miniszterelnök, mindenki tisztában van vele, kire és mire gondolt. De szerencsére ő tudja, mit kell ilyen helyzetben tenni: megóvja a magyart, akár valós a fenyegetés, akár nem, akár szükséges a védelem, akár nem.

A hadsereg feleljen meg a mai kor kihívásainak, s vegye fel a versenyt "bármely más nemzet fegyveres erejével". Ez a nem csekély feladata napjainkban a honvédelem irányítóinak.

Nem is csoda, hogy gyorsan rendeltek egy csomó kardot. Ha ettől sem ijed meg az ellenség, akkor talán gulyáságyút is beszereznek.

Sebes György