Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Tárca movie

Népszava|2018. máj 19. 06:09
[A+ A-]

Ikonikus formanyelvet alkotott az amerikai filmgyártás: a road movie-t. Az ilyen mozikban végtelen utakon, szinte folyamatos mozgásban történnek meg az események. De a leleményes magyar kormány túltett rajtuk, és kitalálta a tárca movie-t, vagyis az utazó minisztériumokat. Igaz, ez a műfaj nem lett túl népszerű, és nem is szórakoztató, ráadásul nem producerek kaparták rá össze a pénzt magántőkéből, hanem a magyar adófizetők állták a számlát.

Azt homály fedi, hogy kié volt ez a bornírt ötlet, de ismerve a Fidesz pártfelépítését, nem nehéz kitalálni. Az viszont tény, hogy Kósa Lajos már 2010-ben kijelentette, az agrárminisztériumnak vidéken a helye, hiszen a Kossuth tértől 50 kilométeres körzetben nem található jó termőhely. Ez ugyan tényszerűen sem igaz, elég csak Vecsést említeni, de ennél is jellemzőbb, hogy az akkori debreceni polgármester közölte: városában a közegészségügyi hatóság, illetve a megyei könyvtár épülete is befogadhatná a szaktárcát. Talán freudi elszólással így előre jelezte, milyen területek nem érdeklik pártja első emberét.

A Honvédelmi Minisztériumot az ősi királyvárosba és a miniszterelnök gimnazista éveinek színhelyére, Székesfehérvárra helyezték volna át, ám végül az egészből csak annyi lett, hogy a földművelésügyi tárcától a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt átköltöztették Kecskemétre. A minisztériumi dolgozók ugyanis fellázadtak, nem akartak elmenni Pestről. Így a hivatal dolgozóit az adófizetők kontójára egy darabig naponta szállították Kecskemétre és vissza. Igaz, ettől ugyan nem kerültek közelebb a gazdákhoz, mert a döntések persze Budapesten születtek továbbra is.

Most kiderült, két év múlva a „száműzöttek” visszatérhetnek a fővárosba. A tárca movie-ban nincsenek pozitív hősök, csak politikai akarnokság. És még az előadás jegyei sem visszaválthatók.

Bihari Tamás