Előző
Következő
új cikk

Külföld

Csalás gyanújának árnyékában választották újra Maduro-t

nepszava.hu|2018. máj 21. 10:32
[A+ A-]

Az újraválasztott Maduro. Fotó: Juan BARRETO / AFP

Nicolas Madurot újraválasztották vasárnap Venezuelában. A szavazás tisztaságában azonban sokan kételkednek - írja az Euronews. Donald Trump amerikai elnök hivatala már jelezte, hogy nem fogadják el az eredményt, és több latin-amerikai ország is ezt fontolgatja.

Nicolas Maduro igyekezett mielőbb visszavágni az Egyesült Államok reagálásra: "nincs meg a minimális képességük sem arra, hogy értelmezzék és felfogják a venezuelai emberek üzenetét. Nincs meg a minimális képességük a párbeszédre sem, csak elsöpörni és megfélemlíteni képesek. De Venezuelának megvan a saját útja, amelyet ma újra megerősítünk" - mondta az újraválasztott elnök.

A választási eredményeket a venezuelai ellenzék is vitatja. Maduro legfőbb kihívója, Henri Falcon - aki eleve bojkottra szólította fel híveit - csalásra hivatkozva nem fogadja el az eredményt. "Ahogy ez a választási folyamat lezajlott, azt mi nem tekintjük érvényesnek. A mi szemünkben nem történt választás. Új szavazást kell kiírni Venezuelában" - mondta az ellenzéki vezető.

A dél-amerikai ország választási irodája szerint a vasárnapi szavazáson leadott voksok több mint 67 százalékát kapta Maduro, ám a részvételi arány a 45 százalékot sem érte el az ellenzék bojkottja miatt. Az előző elnökválasztáson a jogosultak több mint 80 százaléka szavazott.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!