Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Ha az űrbe indulnánk, elég lesz csak Olaszországig menni

nepszava.hu|2018. máj 21. 13:35
[A+ A-]

"Space Ship Two". Fotó: EyePress News / EyePress

Európában elsőként Olaszországból indulhatnak majd el a Virgin Galactic kereskedelmi célú űrugrásai - számol be az Airportal.hu.

A repüléseket a Puglia régióban található kisebb repülőtér, Marcello Arlotta helyén felépített bázisról indítják majd, és az “űrjáratok” ide is fognak visszatérni.

Az új űrbázis, melynek építésére a Virgin Galactic már leszerződött az Altec-kel, nem csak az űrturisták igényeit szolgálja majd: kisebb műholdakat, űrhajósok kiképző repüléseit is indítják majd innen, de még kereskedelmi járatokat is fogadhat a reptér. Az első turisták várhatóan 2020-ban szálhatnak fel Pugliából.

Richard Branson cége ügyfeleit újszerű módon, gyakorlatilag egy repülővel juttatja a világűrbe. Az elképzelés szerint az turistákat szállító űreszközt a "White Knight Two" típusú repülőgép viszi fel tíz-tizenkétezer méteres magasságba. A VSS Unity nevű, "Space Ship Two" osztályú űrhajó ezután saját erőből folytatja útját, és hajtja végre a szuborbitális repülését. Ez tulajdonképp egy űrugrást jelent: a hat utas és két főnyi személyzet eljut a világűrig, de Föld körüli pályára már nem állnak. Útja végeztével a Unity siklórepülésben ereszkedve tér vissza kiindulási repterére, ahol aztán úgy száll le, mint bármelyik másik repülőgép.

Az űreszköz április elején teljesítette első tesztrepüléseit, és ha minden a tervek szerint alakul, az Egyesült Államokból már két éven belül megindulhat az űrturizmus.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!