Előző
Következő
új cikk

Külföld

Fontmilliárdokat moshatnak tisztára az oroszok Londonban

nepszava.hu|2018. máj 21. 15:36, frissítve: 2018. máj 21. 16:47
[A+ A-]

A brit jelentés szerint a Kreml szabadon bánhat a Londonban átmosott fontmilliárdokkal. Képünk illusztráció Fotó: AFP/Alberto Pezzali / NurPhoto

Elképesztő nagyságú orosz vagyont legalizálnak a londoni bankárok, a brit parlament alsóháza már nemzetbiztonsági kockázatról beszél.

Nemzetbiztonsági érdeket sért, hogy a brit kormány eltűri hatalmas értékű, korrupciós ügyletekből eredő orosz tőke folyamatos "átmosását" a londoni pénzügyi szektoron és az ingatlanpiacon keresztül - áll a brit parlament alsóházának külügyi bizottsága által összeállított, hétfőn ismertetett átfogó elemzésben, amit az MTI is idéz.

A tanulmány elkészítéséhez meghallgatott szakértők  minimum egymilliárd fontra (több mint 360 milliárd forintra) becsülték a Londonban havonta összesen tisztára mosott korrupciós pénzek értékét, és szerintük ennek nem egészen a fele Oroszországból érkezik.

Magyarázkodniuk kell az oligarcháknak

A brit kormány már bejelentett terveket a pénzmosás elleni fellépés erősítésére. Ben Wallace, a brit belügyminisztérium belbiztonsági kérdésekért felelős államtitkára nemrég közölte: London a "magyarázat nélküli" nagy vagyonok eredetének igazolására kívánja kényszeríteni a Nagy-Britanniában élő külföldi oligarchákat , mivel becsléseik szerint évente 90 milliárd font (több mint 32 ezer milliárd forint) illegálisan szerzett külföldi vagyontömeget mosnak tisztára a brit üzleti szektorban és a bankrendszeren keresztül.

Villába fektetett orosz vagyonok

A hétfői jelentés felidézi, hogy a Transparency International (TI) korrupciófigyelő nemzetközi civil szervezet brit tagozata 176 olyan nagy értékű luxusingatlant azonosított Nagy-Britanniában, amelyeket tulajdonosaik "gyanús pénzekből" vásároltak. A TI becslése szerint ezeknek az ingatlanoknak a piaci összértéke 4,4 milliárd font (csaknem 1600 milliárd forint), és e kétes eredetű ingatlanvagyonnak több mint a 20 százaléka "orosz egyénekhez" kötődik.

Az alsóházi bizottság szerint azonban valószínűleg ez is "csupán a jéghegy csúcsa", hiszen e becslések csak a szabad hozzáférésű forrásokból beszerezhető adatokra épülnek.

A Kreml bármikor felhasználhatja

Mint megjegyzik, a brit kormány "robusztus" intézkedésekkel reagált ugyan a Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal ellen március elején Angliában elkövetett mérgezéses támadásra, ám "az erőteljes retorika ellenére Vlagyimir Putyin orosz elnök és szövetségesei ugyanúgy folytathatják korrupt módon szerzett vagyonuk elrejtését és átmosását Londonban, mintha mi sem történt volna".

A londoni alsóház külügyi bizottsága szerint ezek a vagyonok, amelyeket "a Kreml bármikor igénybe vehet", közvetlenül és közvetve segítik Putyinnak a szabályokra épülő nemzetközi rendszer felforgatására irányuló kampányát. A jelentés szerint mindez árt Nagy-Britannia szövetségeseinek is, emellett a brit külpolitika nemzetközi érdekérvényesítő mechanizmusát is kikezdi.

Ennek egyértelmű következményei vannak Nagy-Britannia nemzetbiztonságára, mivel ha a brit kormány eltűri London szerepét "a Kremlhez kapcsolódó korrupció" anyagi hozadékénak elrejtésében, azzal olyan látszatot kelthet, hogy Nagy-Britannia nem gondolja komolyan a fellépést "Putyin offenzív lépéseivel szemben" - áll a parlamenti bizottság jelentésében.

A jelentés szerint - az Egyesült Államokkal, az EU-val és a hét vezető ipari hatalommal (G7) együttműködve - Londonnak szigorítania kell a szankciórendszer azon elemeit is, amelyek jelenleg lehetővé teszik, hogy Oroszország szankcionált bankok segítségével jelenjen meg új szuverén kötvényekkel a nemzetközi tőkepiacon.

Kreml: bárkire rásüthetik a piszkos pénz pecsétjét

A brit jelentésre gyorsan reagált a Kreml is: szóvivőjük, Dimitrij Peszkov szerint az Oroszországból érkezett "piszkos pénzekről" elkészített brit parlamenti jelentés azt eredményezi, hogy mostantól más külföldi befektetőknek is hasonló fenyegetéssel kell majd szembenézniük Nagy-Britanniában. 

Nagy-Britannia ilyen lépései után bármely ország befektetői olyan helyzetben találhatják magukat, amelyben beruházásaikat „piszkos pénznek” minősítik” -  mondta Peszkov. Hozzátette, a jelentésben megtestesülő ruszofóbiát a „brit fél által megrendezett provokáció”, a Szkripal-ügy váltotta ki.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!