Előző
Következő
új cikk

Belföld

Egy üres szék Obama mellett

Népszava|2018. máj 22. 05:08
[A+ A-]

PROFIZMUS - Léderer Sándorról is mindent tudott a felkészült Obama házaspár, amikor Chicagóban találkoztak FOTÓ: TWITTER

A korrupció ellen küzdő K-Monitor Közhasznú Egyesület igazgatóját is beválogatták Obama volt amerikai elnök alapítványának civil szférát erősítő kétéves nemzetközi programjába.

Több olyan fotót is közzétett a múlt hét végén Barack Obama alapítványa, amelyen az Egyesült Államok korábbi elnöke mások mellett egy magyar fiatalember társaságában látható egy megbeszélésen. Így derült fény arra: miközben vezető politikusok sora küzd hiába azért, hogy összehozhasson egy rövid találkozót a volt elnökkel, addig egy magyar civil szervezet, a korrupció ellen küzdő K-Monitor Közhasznú Egyesület igazgatója – tizenkilenc társával együtt – hosszas eszmecserét folytathatott Obamával.

– Tavaly ősszel írt ki egy ösztöndíj programot a volt elnök alapítványa, a The Obama Foundation. Húszezren jelentkeztek, és végül húszan kerültünk be a most indult programba – idézte fel lapunknak Léderer Sándor, aki a hétvégén tért vissza Magyarországra az Egyesült Államokból. Mint elmondta, a program célja kifejezetten a civil szféra erősítése. A jelentkezésnél be kellett számolniuk arról, hogy mivel foglalkoznak, mik a céljaik, mit értek el eddig, és miben szeretnének fejlődni. Sikeres pályázat esetén az alapítvány szakemberei és mentorai segítik a résztvevőket, hogy minél hatékonyabbak lehessenek a kapcsolatépítéstől kezdve a forrásteremtésen, közösségszervezésen és kommunikáción át a szervezetműködtetésig megannyi területen. Az ösztöndíjasok sokszor csak internetes videó-konferenciákon dolgoznak együtt, de több alkalommal személyesen is találkoznak. A két éves programban négy közös találkozó szerepel, az elsőt tartották a múlt héten Chicagóban, erre látogatott el Barack Obama.

– A közvetlen hangulatú, informális beszélgetés fő témája a civilség volt. Mindenki beszámolt munkájáról, és arról, éppen mivel foglalkozik, Obama pedig rendre visszajelzéseket adott, válaszolt kérdésekre, és saját karrierjét is elmesélte a másfél órás találkozón. Feltűnő volt, hogy a megbeszélés résztvevői közül mindenkit névről ismert, és pályafutása főbb állomásaival is tisztában volt – mondta a K-Monitor igazgatója, aki szerint hasonlóan felkészült volt a politikus felesége, Michelle Obama, akivel szintén hosszasan beszélgethettek.

A találkozó kapcsán óhatatlanul felmerül a kérdés: van-e politikai üzenete annak, hogy épp a civileket vegzáló magyar kormány korrupciós ügyeit kutató K-Monitor igazgatója került a programba? Léderer Sándor szerint nem kizárt, hogy az Orbán-kabinet civil- és demokráciaellenes lépései is szerepet játszhattak az ő kiválasztásában, de azért „érdemes óvatosan bánni ezzel a kérdéskörrel.” Egyfelől azért, mert Washingtonból nézve térségünkben nem elsősorban Magyarország, hanem inkább Kelet-Európa a fontos, másfelől pedig számos olyan ország akad a világban, ahol sokkal rosszabb a helyzet, mint a NER-ben.

Nem kerülhető ki az sem: a K-Monitor az Orbán-kabinet számos kínos ügyével foglalkozott, és a szervezet korábbi támogatói között ott vannak a Soros Györgyhöz kötődő alapítványok, vagyis az Obama-találkozó újabb muníciót szolgáltathat a kormánypropagandának. Léderer szerint ez lehetséges, de úgy véli, ezzel nem kell különösebben foglalkozni, hiszen épp az a célja ezeknek a kommunikációs fogásoknak, hogy eltereljék a figyelmet a valódi gondokról, a mindent átszövő korrupcióról.

Amikor felvetettük az igazgatónak, hogy talán nem véletlenül ő ülhetett közvetlenül Barack Obama mellé, nevetve adott magyarázatot arra, miként is került a volt elnök közelébe:

– A találkozó előtt volt egy programunk, ahonnan kicsit késve indultam el a beszélgetésre. Amikor a terembe értem Obama még nem volt ott, de mindenki más igen. Mivel már csak két egymás melletti szék volt üres, el is dőlt, hogy ki ül majd mellém.

Tizenegy éve a közpénzek nyomában
Léderer Sándor 2006-ban végzett a Közgazdaságtudományi Egyetem nemzetközi tanulmányok szakán, majd még abban az évben létrehozta barátaival a K-Monitort, amelyet azóta is vezet. A hivatalosan 2007-től bejegyzett szervezet a közpénzek átlátható felhasználásáért és a korrupció visszaszorításáért küzd.
„Civil szervezetünk olyan politikai, gazdasági és társadalmi környezet megteremtéséért dolgozik, ahol az állampolgárok elutasítják, a hatóságok pedig hatékonyan feltárják és szankcionálják a korrupciót.” – olvasható a civil szervezet honlapján.

Boda András

Lájkoljon minket a Facebook-on is!