Előző
Következő
új cikk

Belföld

Szocialista elnökhelyettes lenne Komjáthi Imre

Népszava|2018. máj 21. 17:33
[A+ A-]

Egyre népesebb az MSZP egyes vezetői tisztségeire pályázók csoportja. A Népszava birtokába került pályázatával most a párt második embere, Gőgös Zoltán politikai életből történt távozásával megüresedett elnökhelyettesi tisztségre jelentkezett be a korábban az elnökségi tagságot már kipróbált borsodi politikus. Komjáthi Imre, aki tökös borsodi gyerekként mutatja be magát, „a vidék szószólója” akar lenni, mert – ahogy fogalmaz – az ő személye a vidéki, hat gyermeket nevelő, nagycsaládos melós hitelességét kínálja.

Úgy jellemzi magát, hogy ő az, aki pontosan érti, ismeri azoknak a falvaknak az életét, ahonnan „már a Jóisten is elfordította a tekintetét”. Az éhségmenetek szervezésével és a Közmunkás Szakszervezet, valamint a Munkát, Kenyeret, Tisztességes Béreket Egyesület vezetőjeként eddig is a legrosszabb helyzetben lévő rétegek és általában a kiszolgáltatott munkásemberek érdekében politizált – emlékeztet bemutatkozó csomagjában, hozzátéve, hogy jól ismeri a szakszervezetek világát is. Épp ezért fontosnak tartja, hogy az érdekvédők hagyjanak fel politikamentességükkel, álljanak be a munkavállalókat támogató pártok, köztük az MSZP mögé. A szocialisták pedig keressék a szövetségkötés lehetőségét azokkal a vidéki civil szervezetekkel, amelyeknek elegük van Orbán kormányzásából. Ennek a szisztematikus vidéki építkezésnek lenne része Komjáthi szerint a melósok munkásöntudatának felélesztése is, mert ma „simán elfogadják, hogy az ő érdekük többet dolgozni”. Közösségi élmények szervezését kéri számon az MSZP-n, műhelymunkával szeretné megtalálni a párt új, jól felismerhető jelképrendszerét.

Rövid programismertetőjét azzal zárja, hogy a hazánkat működtető és szolgáló hétköznapi emberek képviselője lenne a szocialisták elnökségben, de ez a munka csak akkor lehet sikeres, ha minden erejét erre koncentrálja. Ezért arra is kész a párt megújítása és vidéki gyökerei megszilárdítása érdekében, hogy a megbízás két évére fizetés nélküli szabadságot kérjen munkahelyétől, a BordosChemtől.

Komjáthi lapunknak elárulta, döntését azt követően hozta meg, hogy a pártból több felkérés is érkezett hozzá, de további részleteket nem közölt támogatóiról. Azt viszont kérdésünkre megerősítette, hogy pályázatát nemcsak az elnökhelyettesi, hanem az alelnöki posztok valamelyikére is beadta, mert mindenképpen részese akar lenni a párt megújításának. Ha pedig ez nem sikerül, akkor egy új baloldali tömörülés létrehozásának.

A szocialisták június 17-én tartanak tisztújító kongresszust. Pártelnöknek többen is jelentkeztek, legutóbb Ujhelyi István hozta nyilvánosságra, hogy indulna a választmány vezetéséért, de az elnökhelyettesi posztra ismereteink szerint eddig egyedül Komjáthi Imre pályázik.

Gulyás Erika

Lájkoljon minket a Facebook-on is!