Előző
Következő
új cikk

Sport

NB I - Már a Videotonnak áll a zászló

Népszava|2018. máj 21. 18:18
[A+ A-]

Fotó: MTI/Czagány Balázs

A székesfehérvári együttes a vasárnap sorra kerülő utolsó előtti játéknapon bebiztosíthatja története harmadik bajnoki címét az élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban.

Hat forduló, öt döntetlen, a megszerezhető 18 pontból csupán nyolc – hasonló teljesítménnyel bizony nehéz az elsőségért versenyezni.

A legutóbb a Budapest Honvéd vendégeként döntetlenező Ferencváros labdarúgócsapata az utóbbi hetek sorozatos pontvesztései miatt a múlt hétvégén lejátszott 31. kör után immáron hárompontnyi hátránnyal követi a Videotont. Pedig éppen a május 5-én lejátszott egymás elleni, gól nélkül végződő felcsúti mérkőzés előtt élre álló, akkor egyetlen egységgel vezető FTC összességében többet tett a győzelemért a rivális ellen, mint ahogy az azt követő, drámai végjáték után 1-1-el záruló Vasas elleni találkozón is, csakhogy a helyzetek kimaradtak. Lehetőségek Kispesten is adódtak a harmadik csillagra, azaz a klub 30. végső sikerére hajtó együttes előtt, ám a ferencvárosi vezetés után egy véleményes büntetőből egalizáló Honvéd legyőzése sem sikerült – április vége óta nyeretlen az FTC, amely mind távolabb került az áhított sikertől.

„A kispesti gól előtt megszerezhettük volna a második találatunkat, ám nem sikerült, majd jött egy vitatható ítélet. Döntetlen állásnál is voltak lehetőségeink, de nem jártunk sikerrel. Az egy ponttal nem megyünk sokra – kesergett a mérkőzést követő sajtótájékoztatón a vendégek kispadjáról a hajrában elküldött vezetőedzőt, Thomas Dollt „helyettesítő” Máté Csaba, aki amikor arról kérdezték, hogy lemondtak-e az aranyéremről, számolgatni kezdett: „Még van két forduló, hat pontot lehet szerezni, három pont a különbség, így matematikailag még bármi lehetséges.”

Persze, ez az esély inkább csak matematikai.

Az utolsó helyre visszaeső Vasast felülmúló Videoton ugyanis egy paksi vereség és két remi mellett három sikerrel áll az utóbbi hetekben, így a maga kezébe vette az irányítást: a hátralévő két fordulóban elég egyszer három pontot szerezni a fehérváriaknak ahhoz, hogy 2015 után újra Székesfehérvárra kerüljön a végső győztesnek járó serleg. A versenykiírás szerint pontegyenlőség esetén a több győzelem rangsorol, így mivel ebben a mutatóban pillanatnyilag 19-17-re vezet a Videoton, nem nehéz kiszámolni: ha vasárnap este vendéglátóként legyőzi a kispestieket az éllovas, a korábban pályára lépő ellenlábas eredményétől függetlenül bebiztosítja szezon végi elsőségét is.

Ezt már csak a Videoton ronthatja el.

Feljutott a Kisvárda is
A labdarúgó NB II vasárnap lejátszott 36. fordulójában vendéglátóként 1-1-es döntetlent játszott a Szegeddel, így bebiztosította a feljutást érő második pozícióját a Kisvárda, amely története első NB I-es szezonját kezdheti meg a nyáron. A szabolcsi gárda mellett a másodosztályú bajnokság listavezetője, az MTK Budapest már korábban biztossá tette az élvonalbeli tagságát.

Hatos Szabolcs

Lájkoljon minket a Facebook-on is!