Előző
Következő
új cikk

Sport

Svéd címvédés a hokivébén

Népszava|2018. máj 21. 18:45
[A+ A-]

Fotó: AFP/Joe Klamar

Huszonhat esztendő után ismét megvédte címét a svéd válogatott, mely vasárnap este szétlövéssel győzte le Svájcot a dániai A-csoportos jégkorong-világbajnokság döntőjében. A sárga-kékek veretlenül hódították el a világbajnoki címet, s 1992 után ismét duplázni tudtak.

A svájciak ugyanazt a taktikus, fegyelmezett védekezésből épülő kontrákon alapuló játékukat mutatták be, mint tették a negyed- és elődöntőben, ahol előbb a finneket, majd a kanadaiakat verték óriási meglepetésre 3-2-re. S közel álltak a harmadik, ugyanilyen arányú sikerhez is, hiszen a rendes játékidőben Niederreiter és Meier góljaival kétszer is vezettek, s a címvédő erejéből Nyquist és Zibanejad révén mindig csak az egyenlítésre futotta. A hosszabbítás nem hozott újabb gólt, így jöhetett a szétlövés, melyben a helvétek Andrighetto büntetője után négyszer is hibáztak, míg a svédektől Ekman-Larsson és Forsberg is betalált, így több mint negyed század után duplázást ünnepelhettek a skandinávok.

Fotó: AFP/Joe Klamar

Fotó: AFP/Joe Klamar

Akik az elmúlt esztendők egyik legizgalmasabb vb-jén értek a csúcsra: miután az NHL-csapatok nem engedték el játékosaikat a téli olimpiára, így az idei vébé afféle erődemonstrációnak bizonyult. A svédek szerencséje, hogy ezúttal rengeteg játékosuk ruccant át a tengerentúlról Dániába. Hét győzelemmel– a szlovákok ellen hosszabbítás után – nyerték csoportjukat, melyben az oroszokkal és a csehekkel is szembekerültek, majd a negyeddöntőben a letteket szoros meccsen, az elődöntőben az Egyesült Államokat simán verték. Utóbbi végül bronzérmesként térhetett haza, miután a kisdöntőben nyert Kanada ellen; az A-csoporttól – mint már megírtuk – Dél-Korea és Fehéroroszország búcsúzott, így jövőre Magyarország többek között velük is megküzdhet a kazahsztáni divízió 1/A világbajnokságon.

V. A.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!