Előző
Következő
új cikk

Külföld

Pokoli torony - Radikális szabályok a tűzvész után?

Népszava|2018. máj 22. 05:39
[A+ A-]

Fotó: See Li/CrowdSpark

A brit építőipar teljes szabályozási keretrendszerének radikális átdolgozására van szükség a nyugat-londoni Grenfell Tower toronyházban tavaly nyáron kitört tűzvészhez hasonló katasztrófák elkerülése végett - áll a szerencsétlenségről összeállított eddigi legátfogóbb vizsgálati jelentésben. A tanulmány hangsúlyozottan nem tér ki arra, hogy törvényileg be kellene-e tiltani a tűzveszélyes külső burkolatok alkalmazását a toronyházakon. A jelentés szerint ugyanis az egész szabályozási rendszerben olyan komoly hiányosságok vannak, hogy nem az egyes részterületeken foganatosítandó tételes tilalmakra kell összpontosítani, hanem rendszerszintű reformokat kell végrehajtani, jelenleg ugyanis az sem világos, hogy ki miért felelős.

A tűzvész tavaly június 14-én hajnalban tört ki a 24 emeletes, 127 lakásos toronyházban. Az évtizedek óta példátlan tűzkatasztrófának a Scotland Yard adatai szerint 71 hivatalosan azonosított halálos áldozata van.

A vizsgálat az épület külső burkolóelemeire összpontosul, különös tekintettel arra, hogy a tűzvész óta eddig megvizsgált hasonló burkolatú toronyházak épületburkolati mintái közül egyik sem felelt meg az előírásoknak a hatósági tűzbiztonsági próbákon. A tűz után a brit kormány hatszáz toronyház tűzbiztonsági ellenőrzését rendelte el.

A jelentés szerint olyan reformokra van szükség, amelyek egyértelműen meghatározzák a tervezési és az építési folyamaton belüli felelősségi körök megoszlását, és így számonkérhetővé teszik az épületbiztonsági előírások betartásának elmulasztását. A vizsgálati tanulmány mindemellett szigorúbb és áttekinthetőbb biztonsági tesztelési rendszer meghonosítását, valamint felelősségteljesebb marketingtevékenység előírását javasolja.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!