Előző
Következő
új cikk

Külföld

Elvesztheti a CSU az abszolút többséget

Népszava|2018. máj 22. 05:33
[A+ A-]

Fotó: AFP

Elindult lefelé a lejtőn a Német Keresztényszociális Unió (CSU), ami nem túl biztató a négy hónap múlva esedékes tartományi választás előtt, mert a párt elvesztheti abszolút többségét.

Horst Seehofer, a CSU elnöke rendre jobbról támadta a német nagykoalíció munkáját. Markus Söderhez képest azonban mintha az új kormányban a belügyi tárcát irányító szövetségi belügyminiszter is – némi túlzással legalábbis – baloldali lenne. Söder populizmust, illetve bevándorlásellenességet sem nélkülöző kijelentésekkel vált mind népszerűbbé. Tavaly decemberben a CSU bajor tartományi frakciója egyhangúlag választotta meg a CSU listavezetőjének az őszi választás közeledtével, miután pedig Seehofer lemondott a bajor miniszterelnöki tisztségről, pénzügyminisztere követte a kormányfői bársonyszékben.

Úgy látszott, sikeres lesz a váltás. A CSU tavaly november végén érte el a mélypontot, amikor a Civey ügynökség szerint 36,7 százalékra csökkent a népszerűsége. Miután azonban Söder átvette a miniszterelnöki tisztséget, április elején a Civey már 44,5 százalékon mérte a keresztényszociálisokat. A jelek szerint azonban kezd a végéhez közeledni a Söder-effektus. Mind a Civey, mind pedig a GMS ügynökség azt közölte, májusban már két százalékkal csökkent a CSU közkedveltségi mutatója. A Civeynél 42,1, a GMS-nél pedig 42 százalékon áll. Ezzel majdnem hat százalékponttal marad el attól az eredménytől, amelyet a legutóbbi, 2013 szeptemberében megrendezett tartományi választáson ért el.

Mivel a többi párt összesen ötven százalékot érne el, ez egyben azt is jelenti, hogy a CSU egymaga nem tenne szert abszolút többségre. Természetesen Bajorországban sem lehet egységes ellenzékről beszélni, hiszen a jobboldali radikális Alternatívával (AfD) egyetlen másik politikai erő sem szövetkezne. Miután a szociáldemokratákra 14 százalék szavazna, az AfD pedig 13 százalékra erősödött, ezért az sem zárható ki, hogy a tartományi választáson már a jobboldali radikális politikai erő végez a második helyen. Az SPD-re még 20 százaléknyian voksoltak 2013-ban, így nemcsak országos, hanem tartományi szinten is szembetűnő a párt visszaesése. Az SPD egyébként egyes felmérések szerint még januárban is 16 százalékon állt, ami azt jelzi: Andrea Nahles új pártelnök egyelőre nem indította meg felfelé a baloldali tömörülést.

Aggasztó jel lehet Söder számára, hogy a GMS felmérése szerint kabinetjének megítélése is romlott. Miközben áprilisban még 59 százalék volt elégedett a kabinettel, májusban ez már 52 százalékra esett vissza. A tartományi kormányfő számára az egyedüli jó hír, hogy 53 százalék tartja jó miniszterelnöknek, ami egy hónap alatt egy százalékpontos emelkedésnek felel meg. A párt visszaesését az is magyarázhatja, hogy a közvélemény nem lelkendezett a tartományi miniszterelnök azon ötletéért, mely szerint helyezzék ki a közintézményekre a keresztet.

R. T.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!