Előző
Következő
új cikk

Belföld

Tovább hallgatnak a CEU-látogatók

Népszava|2018. máj 22. 05:06
[A+ A-]

Fotó: Molnár Ádám

Nem akarják megosztani tapasztalataikat a nyilvánossággal a Közép-európai Egyetem (CEU) New York-i kampuszát meglátogató magyar delegáció tagjai. Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese a múlt héten számolt be arról, hogy a Bard College falain belül kialakított oktatási helyszínt olyan magas rangú magyar tisztviselők szemrevételezték még április 13-án, mint Palkovics László leköszönő oktatási államtitkár, Altusz Kristóf külügyi helyettes államtitkár és Kumin Ferenc New York-i főkonzul. Enyedi úgy hallotta, mindennel meg voltak elégedve, az egyetem minden feltételt teljesített, amit a felsőoktatási törvény tavaly áprilisban elfogadott - lex CEU-ként elhíresült - módosítása előír.

Kerestük Palkovics, Altusz és Kumin hivatalát, titkárságát is, hogy megtudjuk, valóban mindent rendben találtak-e, s ha igen, mi az oka annak, hogy a magyar kormány még mindig nem írta alá a CEU további budapesti működését garantáló államközi megállapodást - aminek a tervezetét egyébként már tavaly szeptemberben, New York állammal közösen véglegesítették. Altusz titkárságától és a New York-i főkonzulátustól mindössze annyi választ kaptunk, hogy kérdéseinkkel forduljunk a Külügyminisztériumhoz. A Palkovics államtitkárságának otthont adó Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) semmilyen választ nem érkezett, ahogy a Külügyminisztériumtól sem.

A külügy korábbi tájékoztatásából csak annyi derült ki, még mindig csak vizsgálgatják az egyetem által benyújtott dokumentumokat. "A CEU esetében a vizsgálat bonyolultabb, mert eredetileg nem volt amerikai anyaintézménye" - írták. Enyedi Zsolt ekkor azt nyilatkozta lapunknak, már csak egy kérdés van: hogy egy bizonyos személy, név szerint Orbán Viktor betartja-e a megállapodás rá eső részét. A CEU rektorhelyettese szerint ha a magyar kormány ezek után sem lesz hajlandó aláírni a New York állammal közösen kidolgozott és véglegesített megállapodást, egyértelmű lesz, mi célt szolgált valójában a lex CEU tavalyi, minden egyeztetést nélkülöző gyors elfogadása.

Juhász Dániel

Lájkoljon minket a Facebook-on is!