Előző
Következő
új cikk

Külföld

"Túl kényelmetlen" - Trump mindent megtesz a kiberbiztonság ellen

nepszava.hu|2018. máj 22. 09:13
[A+ A-]

Illusztráció: Jaap Arriens / NurPhoto

Donald Trump amerikai elnök két mobiltelefont használ, de egyiket sem látták el biztonsági berendezéssel, illetve szoftverrel - írja a Politico, és cikke alapján az MTI. Az elnök túl kényelmetlennek nevezi a kiberbiztonsággal kapcsolatos ajánlásokat, és mereven ellenáll még a legalapvetőbb, az egész Egyesült Államok biztonságát szolgáló intézkedéseknek is.

Az elnököt sem a munkatársainak, sem a Fehér Ház számítógépes biztonsággal foglalkozó szakembereinek nem sikerült meggyőzniük a nem biztonságos telefonok használatának veszélyeiről - számol be az újság, kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva.

Trump egyik okostelefonjáról csakis hívásokat lehet indítani, egy másikon pedig a Twitter-applikáció és néhány előre telepített hírportál található. A két okostelefont a Fehér Ház informatikai, valamint kommunikációs hivatalai bocsátották rendelkezésére. A kommunikációs hivatal ellenőrzi a Fehér Ház teljes hírforgalmát.

Munkatársai többször is nógatták az elnököt, hogy alapvető biztonsági intézkedésként legalább cserélje le havi rendszerességgel a twitterezésre használt készülékét, de Trump hajthatatlan. Ahogyan a Politico idézte a tisztségviselőket: azt válaszolja nekik, hogy "túlságosan is kényelmetlennek" találja a cserélgetést. Legtovább öt hónapon keresztül halogatta Trump, hogy készülékeit biztonsági szakemberek ellenőrzzék. Elődje, Barack Obama az ajánlásoknak megfelelően, havonta átadta a telefonjait ellenőrzésre.

A Fehér Ház nem kommentálta a Politico összeállítását, de egyik - szintén névtelenséget kérő - munkatársa közölte a lappal: látszólag a csakis hívásindításra használt okostelefont szokták cserélni. Ezen egyébként kamera és mikrofon is található, emiatt a szakemberek szerint különösen könnyű prédája lehet a hackereknek. Általuk illetéktelenek kép- és hanganyaghoz juthatnak a Fehér Házból, az Egyesült Államok elnökéről, ezért nem csak Obama, de már George Bush korábbi elnök is megvált mikrofonnal szerelt készülékétől. Trump okostelefonján egyedül a mozgásának követésére alkalmas GPS helymeghatározót kapcsolta ki.

Trump egy bizalmasa, Matt Gaetz republikánus párti szenátusi tag korábban azt nyilatkozta az elnök telefonhasználatáról: korán reggeltől késő esti fogad hívásokat, akár rejtett számokról is.

A Politicónak Nate Jones, a Nemzetbiztonsági Tanács korábbi terror-elhárítási igazgatója azt mondta: az ország külföldi ellenségei fáradhatatlanul vizsgálják az amerikai kormányzati kommunikáció gyengeségeit, hogy ezeket kihasználva gyűjtsenek információkat, és e tekintetben nincs "keresettebb" információforrás, mint maga az elnök. Jones leszögezte: az elnöknek joga van ugyan nem tudomást venni munkatársai és a szakemberek figyelmeztetéseiről, de tudnia kell, hogy "ha így tesz, komoly veszélybe sodorhatja az országot".

Kifejezetten zavarba ejtőnek nevezte ugyanezt az elnöki szokást Samm Sacks, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának technológia- és Kína-szakértője. Mint Sacks rávilágított, Trump épp egy kereskedelmi háborút kezdeményezett Kínával - egy országgal, amelyik hírhedt arról, hogy ellenfeleiről technológiai eszközökkel szerez bizalmas információkat.

A Politico megjegyezte: a 2016-os elnökválasztási kampányban Donald Trump rendszeresen vetélytársa, Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt szemére hányta, hogy külügyminiszterként a hivatalos elektronikus levelezését részben magánszerveren bonyolította, és így titkosított információk is kikerülhettek a külügyminisztériumból. Az elnök akkor úgy nyilatkozott erről, Clinton ezzel "veszélybe, hatalmas veszélybe" sodorta országát, ezért ő "a legkorruptabb, aki valaha indult az elnökségért". Ehhez képest még Trump saját kabinetfőnöke és belbiztonsági minisztere, John Kelly sem volt hajlandó hónapokig lecserélni saját, bizonyítottan feltört okostelefonját.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!