Előző
Következő
új cikk

Belföld

Az Indexet sem engedik be a kormányzati konferenciára

nepszava.hu|2018. máj 22. 13:20, frissítve: 2018. máj 22. 13:36
[A+ A-]

Orbán Viktor a Várkert Bazár 2014-es avatóünnepségén Fotó: Kertész Gábor

A Guardian után egy sor magyar portál regisztrációját is helyhiányra hivatkozva utasították vissza. Mindez az Európa jövője című rendezvény előtt történik.

Varázslatos módon össze tud szűkülni a Várkert Bazár rendezvényterme: bár a helyiségben elvileg 500-an férnek el, a Guardian tudósítója után az Index regisztrációját is helyhiányra hivatkozva utasították el az "Európa jövője" konferencia szervezői.

A portál úgy tudja, hogy a HVG és a Zoom is hasonló választ kapott, a lista pedig tovább bővülhet. "Európa jövője"-rendezvényt egyébként a Visegrádi Négyek égisze alatt szervezte a Schmidt Mária emlékezetpolitikai portfóliójába tartozó Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, méghozzá a Külgazdasági- és Külügyminisztérium, illetve a kormány fő think-tankje, a Habony Árpád érdekeltségébe tartozó Századvég Alapítvány közreműködésével. Ezek az intézmények mind közpénzből működnek. Az esemény "sztárvendége" a Trump-kampányt is segítő altright- újságíró, Steve Bannon lesz.

Az elsőként visszautasított Guardian-tudósító, Shaun Walker Twitter-üzenetben számolt be a fejleményekről, mint írta, még Oroszországban sem fordult elő vele, hogy ilyen indokkal hárítsák regisztrációs kérelmét.

A mondvacsinált vissza - sőt kiutasítások valósággal divattá váltak: nemrég a Kisvárda közpénzből épített stadionjából vezették ki biztonságiak az Index munkatársait, Seszták Miklós korábbi fejlesztési miniszter érkezése után. A portál tudósítói korábban szabályosan akkreditáltak, de a szekuritiseket ez nem hatotta meg, és azt sem engedték, hogy a kidobott újságírók jegyet vásároljanak a helyi focicsapat meccsére.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!