Előző
Következő
új cikk

Belföld

Józsefváros után a Belvárosban is összefognak

Népszava|2018. máj 22. 19:40
[A+ A-]

MTI Fotó: Mónus Márton

Közös jelöltként Nagy Béla pedagógust indítja az V. kerületi időközi önkormányzati választáson a demokratikus ellenzék. Kedden az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum képviselői jelentették be a döntést. (Az már korábban kiderült, hogy a VIII. kerületi időközi polgármester-választáson is közös jelöltet indítanak.) A belvárosi választásra azért van szükség, mert Böröcz László fideszes parlamenti képviselő lesz. A 65 éves nyugdíjas pedagógus 30 éve lakik a kerületben, és 20 évig ott is tanított. Nagy Béla azt mondta, ismeri a kerület problémáit, főleg az üres lakások és üzlethelyiségek kérdését, a zöldterületek csökkenését és azok pótlását, a parkolási problémákat, valamint az ott lakók éjszakai nyugalmát emelte ki.

– Baloldali beállítottságú vagyok, ezért is nyertem el a mögöttem lévő pártok támogatását – fogalmazott a közös jelölt.

Korábban úgy tűnt – legalábbis a Liberálisok azt kommunikálták –, hogy a közös jelölt Szabadai Viktor a párt budapesti választmányának elnöke lesz. Fodor Gáborék május elején azt közölték, hogy megállapodtak az MSZP-vel és a Párbeszéddel. Ezt később úgy finomították, hogy jól haladnak a tárgyalások. A szocialisták csak annyit mondtak, az egyeztetések elején tartanak.

Mint megírtuk, múlt pénteken Bősz Anett, az MSZP országos listáján mandátumot szerző liberális politikus kilépett a Párbeszéd frakcióból, amelyet szombaton Mellár Tamás mentett meg a megszűnéstől. Így papírformának számított: a történtek után, Szabadai, még ha tárgyaltak is róla, nehezen vállalható a Párbeszédnek és a vele szövetséges MSZP-nek.

Most Szabadaiék támogatják Nagy Bélát, ám a Liberálisok politikusa lapunknak nem kommentálta önfeledten a döntést. – Egyszer sem mutatták meg a jelöltet a tárgyalásokkor, nem tudjuk mik az elképzelései – indokolt a liberális politikus. Szabadai egyébként sajnálja, hogy az országos konfliktusuk az MSZP-Párbeszéddel az önkormányzati szintre is hatással volt. Arra a kérdésünkre, hogy ez tényleg meglepetést okozott-e, a politikus azt mondta: nem akar álnaivnak tűnni, számított rá, hogy ez lesz a vége. Ugyanakkor szerinte szomorú, hogy ezek a szempontok dominálnak, nem pedig a jelölt alkalmassága.

A Jobbik már bejelentette, hogy anyagi helyzete miatt, ahogy a VIII. kerületi időközi választáson, úgy itt sem indít jelöltet.

Fegyelmi a volt MSZP-elnök ellen
Túllépte hatáskörét Molnár Gyula, az MSZP leköszönt elnöke, ezért fegyelmi eljárás indul ellene - jelentette be Tóth Bertalan, a szocialisták frakcióvezetője az InfoRádióban.
Molnár a Liberálisokkal kötött támogatási szerződésével kapcsolatban Tóth azt mondta: hosszú távú kötelezettségvállalásra csak akkor jogosult az elnök, ha az elnökség ezt támogatja és elfogadja. Mivel ezt nem történt meg, a szocialisták központi pénzügyi ellenőrző bizottsága és a fegyelmi tanácsa megteszi a szükséges lépéseket. Kerestük Molnár Gyulát, de nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Zoltai Ákos

Lájkoljon minket a Facebook-on is!