Előző
Következő
új cikk

Külföld

Hawaii vulkánkitörés: már az áramellátás is veszélyben

nepszava.hu|2018. máj 23. 10:39
[A+ A-]

Fotó: USGS / Handout / ANADOLU AGENCY

Erősödött a Kilauea vulkán tevékenysége - helyi idő szerint - kedden a hawaii Nagy Szigeten, a lávakilövellések egy geotermikus erőművet is veszélyeztetnek - írja az MTI. Néhol még a levegő is mérgező.

A hatóságok és a polgári védelem szakemberei azzal nyugtatták a helybélieket, hogy a 38 megawattos állami erőmű "nincs közvetlen veszélyben". Ez az erőmű termeli egyébként a Nagy Sziget áramszükségletének 25 százalékát, és már május első napjaiban, a Kilauea kitörésének első napjaiban lezárták. A környéket kiürítették, még mielőtt az utak is járhatatlanná váltak volna.

A lávahasadékokból kiáramló magma lassan araszol az erőmű felé, szerdára virradó éjjel - mint azt Janet Snyder, a megyei hatóságok szóvivője közölte - lángra is lobbantotta az erőmű területén lévő egyik raktárépületet.

Fotó: Ronit FAHL / AFP

Fotó: Ronit FAHL / AFP

A kora esti órákban a tűzhányó kráteréből újabb magmahullám tört a magasba. A Hawaii Vulkáni Obszervatórium (HVO) esti jelentése szerint a sziget jó részén az égboltot a vulkánból kilövellt hamu borítja. Az erőműtől alig öt-hat kilométernyire folyamatosan ömlik az óceánba a láva, amely a tengervízzel érintkezve akár erősen mérgező, halálos gázok felszabadulását is okozza. A környéken szúrós szagú kén-dioxid terjeng. A parti őrség már a hétvégén bejelentette: az óceán a lávaömléstől számított 300 méteren belül nem közelíthető meg.

A Vöröskereszt a lakhelyük elhagyására kényszerülteknek három átmeneti tábort alakított ki.

Fotó: USGS / Handout / ANADOLU AGENCY

Fotó: USGS / Handout / ANADOLU AGENCY

Lájkoljon minket a Facebook-on is!