Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Intés jöhet Brüsszelből

Népszava|2018. máj 23. 19:00
[A+ A-]

Shutterstock illusztráció.

Az Európai Bizottság szerint fennáll a kockázata annak, hogy Magyarország nem tudja tartani a középtávú költségvetési hiánycélt, ezért idén és jövőre olyan intézkedéseket kell hoznia, amelyek visszaterelik a kiigazítási pályára. Biztosítani kell, hogy a nettó elsődleges kormányzati kiadások növekedési üteme 2018-ban ne haladja meg a 2,8 százalékot, 2019-ben pedig a 3,9 százalékot — többek között ezt javasolja az uniós testület szerdán elfogadott országspecifikus ajánlásaiban. A figyelmeztetéssel felérő megjegyzésről a tagállamok pénzügyminiszterei júliusi ülésükön fogják kimondani a végső szót.

Az Európai Bizottság emellett elvárja, hogy a magyar döntéshozók folytassák az adórendszer egyszerűsítését, és csökkentsék az ágazatspecifikus adókat. Sürgeti a döntéshozatal minőségének és átláthatóságának a javítását is, ennek keretében hatékony társadalmi párbeszédet és rendszeres hatásvizsgálatokat szorgalmaz. Továbbra is elengedhetetlennek tartja is hatásosabb korrupció elleni fellépést és az ügyészséget erőfeszítései megsokszorozására szólítja fel. Úgy véli, hogy miközben a hatóságok viszonylag sikeresen leplezik le az alacsonyabb szintű korrupciót, nem fordítanak elég figyelmet a magas köröket behálózó ügyek felgöngyölítésére. “Javítani kell a közbeszerzés átláthatóságát és a versenyt, többek között azáltal, hogy az e-közbeszerzési rendszerből nyert adatokat hozzáférhetővé teszik a nyilvánosság számára” — áll az ajánlásokban.

Az Európai Bizottság fontosnak tartja a munkaerő-tartalékok felszabadítását elsősorban aktív munkaerőpiaci politikák révén. Újólag felhívja a figyelmet az oktatás eredményességének a javítását szolgáló lépések fontosságára, és a minőségi, befogadó oktatás biztosításának a szükségességére a hátrányos helyzetű csoportok, különösen a romák számára. Véleménye szerint növelni kell a szociális segély és a munkanélküli ellátás mértékét, valamint a folyósításának időtartamát.

Az országspecifikus ajánlásokkal egyidőben az Európai Központi Bank áttekintette, hogy az eurót nem használó tagállamok hogyan teljesítik a közös valuta bevezetésének a feltételeit.

Megállapítása szerint jelenleg egyetlen ország sem tesz eleget a csatlakozás mind a négy kritériumának. Magyarország kipipálhatja az államháztartásra és a hosszú távú kamatlábak konvergenciájára vonatkozó feltételeket, de nem felel meg az árstabilitásról és az átváltási árfolyamról szóló elvárásoknak.

Halmai Katalin, Brüsszel

Lájkoljon minket a Facebook-on is!