Előző
Következő
új cikk

Sport

Lila mámor a Groupamában

Népszava|2018. máj 23. 21:49, frissítve: 2018. máj 23. 23:04
[A+ A-]

Fotók: Tóth Gergő

Története során tizedszer az Újpest nyerte a labdarúgó Magyar Kupát, miután büntetőrúgásokat követően legyőzte a Puskás Akadémia együttesét az Üllői úti stadionban tegnap lejátszott fináléban.

Lila-fehérbe borult a Groupama Aréna.

Ha már birtokba vette az egyik kapu mögötti részt és az oldallelátó egy szeletét is az ősi rivális FTC otthonában, az egységesen a korábbi kilencszeres győztes Újpest FC színeit magán viselő újpesti tábor látványos koreográfiával köszöntötte a 78. hazai kupadöntő résztvevőit: a lila és fehér kartonokból kirakott élőképen a győztesnek járó serleg elevenedett meg. Az alacsonyabb osztályú Öttevény, a Gödöllő, a Vecsés, az élvonalbeli Paks, az NB I-be a nyártól visszatérő MTK Budapest majd a Balmazújváros búcsúztatása után egyetlen lépés, az előzetes kalkulációk szerint 90 perc hiányzott az idény eleje óta többször hangoztatott cél eléréséhez, illetve hát a legfontosabb feladat, az ötödik csapatával ötödször finalista Pintér Attila vezette felcsúti együttes legyőzése.

A Puskás tábora egyébként jellemzően a klub korosztályos csapataiból verődött össze, a „vendégeknek” fenntartott lelátórész pedig a várakozásoknak megfelelően erősen foghíjas maradt. Természetesen az 1800 lelket számláló község leghíresebb szülötte jelen volt, Orbán Viktor miniszterelnök is a helyszínen tekintette meg az összecsapást.

A mérkőzés egy vitatható szituációval kezdődött. A 2. percben Szakály Péter és az Újpest csapatkapitánya, Litauszki Róbert ütközött egymással a büntetőterületen belül. Szöglet lett belőle, bár van, aki szerint ez tizenegyest ért volna. Később az újpesti Branko Pauljevic találta el a kapufát, majd egyre inkább átvette az irányítást a Puskás. A meddő mezőnyfölény végül a 38. minutumban érett góllá, akkor Josip Knezevic passzolt 12 méterről a jobb alsóba. „Mindenkit megvesz a FIDESZ...” – kántálták az egyszerre paprikás hangulatúvá váló újpestiek, miután a rivális szurkolói közül többen „integettek” feléjük.

Hogy a félidei 1-0-s hátránynak, vagy a kazahok és a skótok elleni csúfos bemutatkozásnak szólt-e a füttyszó, amikor az OTP Bozsik Bajnokok-program díjátadója miatt a gyepre szólították Georges Leekens szövetségi kapitányt is, jó kérdés, a lilák haragja azonban hamarosan tovaszállt: az 54. minutumban Zsótér Donát egy kegyetlen erővel eleresztett lövés után egalizált, nyolccal később Mijusko Bojovic révén pedig máris 2-1-re vezetett az Újpest! A lelátón örömtüzek gyúltak, a pirotechnikai bemutató láttán pedig valószínűleg maga Orbán Viktor is elismerően csettintett, aki korábban arról beszélt, hogy a tüzes látványnak igenis helye van a magyar stadionokban.

Csakhogy Bojovic góljával még nem dőlt el semmi, korainak bizonyult az öröm, hiszen a 66. percben egy újabb idegenlégiós, Antonio Perosevic is beköszönt, 2-2-re alakítva az állást. Utóbb kiderült, ez volt a rendes játékidő utolsó találata, a Ferencváros és a Vasas tavalyi aranycsatájához hasonlóan ezúttal is hosszabbítás következett.

A ráadás első 15 percében nem sok érdemi történt, a második felvonás helyenként feszült hangulata pedig már a büntetőrúgásokat vetítette előre. Végül 2018-ban is tizenegyesek döntöttek, ebben a műfajban a kétszer hibázó Puskás Akadémia húzta a rövidebbet – 2014 után ismét Nebojsa Vignjevic és az Újpest örülhetett.

Hatos Szabolcs

Lájkoljon minket a Facebook-on is!