Előző
Következő
új cikk

Bioritmus

Ha fut, ezekről tudnia kell

nepszava.hu|2018. máj 24. 14:14
[A+ A-]

Illusztráció: pexels.com

A futás számos jótékony hatással rendelkezik, hogy még véletlenül se ártson, Hulényi-Gróf Orsolya manuálterapeuta, gyógytornász összefoglalta, mire érdemes figyelni.

Öltözet

Laza, kényelmes ruházatban fussunk. Célszerűek azok a funkcionális öltözékek, amelyek egészséges, lélegzésre képes közeget teremtenek a bőrnek azzal, hogy a testhőt benntartják, de a nedvességet kizárják a test felszínéről. A zokni orrészén ne legyen varrás, hogy ne okozhasson vízhólyagot. Szoktak olyanokat is mondani, hogy hosszútávfutásnál a férfiaknak érdemes leragasztaniuk a mellbimbójukat, hogy a póló ne dörzsölje ki, az biztos, hogy a nőknek mindig ajánlott a sportmelltartó viselése.

Cipő

Futószakboltban érdemes kiválasztani, mert ott a futás – egyéni – mechanikájának és a lábtartásnak megfelelően ajánlanak lábbelit. Nem biztos, hogy mindig a márkás cipő a legjobb. Érdemes délután vagy este futócipőt vásárolni, mert addigra picit bedagad a lábunk, így elkerülhető, hogy szorosabbat veszünk, ami futáskor kényelmetlenné válhat. A futócipőnek általában egy számmal nagyobbnak kell lennie, mint az utcainak. Egy jó futócipő ezer-ezerkétszáz kilométert bír, utána le kell cserélni.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

Talaj

Lehetőség szerint minél puhább talajon fussunk, a beton árt az ízületeknek. A legkíméletesebb a tőzeges, erdei közeg lenne, de a speciálisan futásra kifejlesztett talajok is megfelelőek. Különösen azoknak fontos a pálya minősége, akiknek az Achilles-ina és a sarka hajlamos az irritációra. Nekik különösen, de mindenkinek ügyelnie kellene arra, hogy a sarok ne csapódjon be a talajba. Ilyenkor ugyanis a sarokcsont fölött duzzanat alakulhat ki, ami fájdalmat is okozhat.

Táplálkozás

Futás előtt egy-másfél órával már ne együnk nehéz, fűszeres ételt, semmi olyat, ami megterheli a gyomrot. Hosszabb futásnál fontos a szénhidrát folyamatos pótlása, de erre nem a szőlőcukor a legjobb megoldás. Ha csak ez van kéznél, a futás végéig tizenöt percenként be kell belőle kapkodni. A folyadékon kívül az ásványi sókat is pótolni kell, erre megfelelőek a sportitalok.

Fokozatosság

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

A megtett távot heti 10 százaléknál többel nem érdemes emelni, mert több kárt okoz, mint amennyit használ; túlterhelheti ugyanis az izomzatot, a kötőszövetet. Mindenképpen bemelegítéssel kezdjünk: erre elég egy ötperces tempós séta, laza kocogás, így elkerülhetőek a sérülések. A futás befejeztével a dolgoztatott és akár túl is terhelt – vádli, comb, csípőhajlító - izmokat meg kell nyújtani

Ne rugóztatva!
A szövetet folyamatosan kell nyújtani. Az izmot lehetne rugózva is, de a kötőszövet nem reagál jól a rángatásra.

Barabás Júlia

Lájkoljon minket a Facebook-on is!