Előző
Következő
új cikk

Külföld

A maláj gépet az orosz légierő egysége lőtte le

nepszava.hu|2018. máj 24. 14:06
[A+ A-]

A lelőtt repülőn utazó áldozatok nevei egy emlékművön, Hollandiában. Fotó: Remko de Waal / ANP / AFP

Az MH17-est eltaláló, 298 embert megölő rakéta az orosz légierő 53-as légvédelmi egységétől származott - állapította meg a holland vizsgálóbizottság. Nagyjából száz személynek lehetett köze a katasztrófához - erről bővebb részleteket csak a végéhez közeledő vizsgálat lezárulta után hoznak nyilvánosságra.

Egy kiállított Buk M1-es. Fotó: Valeriy Melnikov / RIA Novosti / Sputnik

Egy kiállított Buk M1-es. Fotó: Valeriy Melnikov / RIA Novosti / Sputnik

A holland vizsgálóbizottság részletes vizsgálata megállapította, hogy az orosz hadsereg Buk-M1-es légvédelmi rendszerével pusztították el Kelet-Ukrajna felett a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó utasszállító repülőgépét 2014. július 17-én - írja a Sky News alapján az Index.hu. A gép fedélzetén 298-an utaztak, főleg holland, malajziai és ausztrál állampolgárok - a történteket senki sem élte túl.

Az orosz főügyészség tavaly augusztusban adta át a holland hatóságoknak a kért kiegészítő dokumentumokat. A légtér állapotát rögzítő elsődleges rádiólokációs adatok elemzését követően "utolsó fázisába lépett" a vizsgálat - mondta Fred Westerbeke, a vizsgálóbizottság vezetője.

"Minden eredmény a korábbi feltételezést erősítette meg, miszerint az MH17-es járatot az orosz hadsereghez tartozó Buk-M1-es rakétarendszer semmisítette meg" - mondta Jennifer Hurst, az ausztrál szövetségi rendőrség parancsnoka, derül ki az Euronews cikkéből.

Wilbert Paulissen, a holland rendőrségtől azt közölte, hogy a Boeing 777-est eltaláló rakéta az orosz légierő 53-as, Kurszkban állomásozó légvédelmi egységétől származik.

Nagyjából 100 személy játszott közvetve vagy közvetlenül szerepet abban, hogy a tragédia megtörténhetett, állítják a holland hatóságok. Neveket vagy más részleteket még nem hoztak nyilvánosságra ezzel kapcsolatban.

Oroszország a kezdetek óta tagadja, hogy bármi köze lenne az utasszállító lelövéséhez.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!