Előző
Következő
új cikk

Külföld

„Jó emberek” támadtak egy cseh színdarab résztvevőire

nepszava.hu|2018. máj 28. 08:43
[A+ A-]

A Jó emberek nevű cseh szélsőjobbos csoportnál Oliver Frljic provokatív darabja verte ki a biztosítékot.

Szélsőjobboldaliak támadták meg a csehországi Brnóban egy a horvát rendező, Oliver Frljic által színre vitt előadást, melynek címe „A ti erőszakotok a mi erőszakunk” - számolt be az esetről a Pravo  című napilap.

A tiltakozók a magukat „Jó embereknek” nevező csoport, amelyet a prágai belügyminisztérium szélsőségesnek ítél meg. Csak a rendőrség közbelépése nyomán lehetett folytatni az előadást.

A vitatott műben Frljic a német drámairó, az 1982-ben elhunyt Peter Weiss, „Az ellenállás esztétikája” című munkája alapján a fasizmus és az iszlámgyűlölet kérdésével foglalkozik. A horvát rendező helyenként drasztikus képeket mutat be. Az előadás ellen keresztény aktivisták tiltakoztak, mert egy jelenetben Jézus muzulmán nőt erőszakol meg. A színre vitelt azonban nem tudták megakadályozni.

Az ország katolikus püspökei nyílt levélben azt írták, a darabban „kiárusítják a keresztény ideálokat”, s meglátásuk szerint megsértik vele mind a keresztényeket, mind a muzulmánokat. A művet a szlovéniai, ljubljanai ifjúsági színház mutatta be, s a brnói „Divadelní svet” (A színház világa) fesztivál keretében játszották.

Frljic műve már a két évvel ezelőtti bécsi ünnepi játékok során is komoly vitákat váltott ki. Több szakíró „az év mélypontjának”, „provokatívnak”, „iskolai kabarénak” minősítette.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!