Előző
Következő
új cikk

Külföld

Találkozó előtt: Phenjanba utaztak Trump emberei

nepszava.hu|2018. máj 28. 09:12
[A+ A-]

Mégis létre jöhet az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó Forrás: Brendan Smialowski / AFP / KCNA VIA KNS

Újabb felvonáshoz értünk Amerika és Észak-Korea szeret-nem szeret játékában, melynek fő célja Phenjan teljes nukleáris leszerelése.

Nem egyszerű eligazodni Donald Trump Észak-Koreával kapcsolatos politikájában. Miközben nem egészen egy hete bejelentette a június 12-re, Szingapúrba tervezett csúcstalálkozót Kim Dzsong Unnal, ezúttal derűlátását fejezte ki, hogy a megbeszélések létrejönnek az észak-koreai vezetővel. Egy amerikai tárgyalóküldöttség ezért vasárnap Phenjanba érkezett azzal a céllal, hogy előkészítse a csúcstalálkozót – írta a Twitteren.

Az amerikai elnök meggyőződését fejezte ki: Észak-Koreában hatalmas lehetőségek rejlenek, hogy az ország gazdasága egyszer megerősödjön. „Kim Dzsong Un egyet is ért velem ebben. S meg fog történni!” – írta a közösségi oldalon. megerősítette ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok továbbra is Észak-Korea teljes nukleáris leszerelésére törekszik. S ebben vannak a legnagyobb véleménykülönbségek. Miközben Washington azonnali leszerelést akar, Phenjan ezt fokozatosan tenné meg.

Trump csütörtökön jelentette be a csúcstalálkozó lemondását, ám most a tervek szerint mégis létrejöhetnek a megbeszélések a tervezett időpontban. Elsősorban arról lesz szó, Phenjan hajlandó-e lemondani atomfegyvereiről. Észak-Korea olyan interkontinentális ballisztikus rakétákkal is rendelkezik, amelyekkel elérheti az Egyesült Államokat. Olyan technológiája azonban egyelőre nincs, amellyel miniatürizálni tudná az atomtöltetet, vagyis célba nem tudja juttatni, bár szakértők szerint hamarosan ez is megtörténhet.

A vasárnap Észak-Koreába érkezett amerikai delegáció feje Sung Kim, az Egyesült Államok korábbi dél-koreai nagykövete. Hogy Washington mennyire fontosnak tartja a találkozó előkészítését: a diplomatát azért hívták el fülöp-szigeteki állomáshelyéről, hogy a küldöttség munkáját irányítsa. Tapasztalt személyiségről van szó, aki korábban részt vett az észak-koreai nukleáris programról szóló tárgyalásokban.

A Washington Post értesülései szerint Sung Kim az észak-koreai külügyminiszterhelyettessel találkozik az úgynevezett „Újraegyesítés házában”. Szombaton éppen itt rendezték meg Kim Dzsong Un és dél-koreai kollégája, Mun Dzse In előre be nem jelentett megbeszéléseit. Egyetértettek abban, mindenkinek az acélja, hogy sikerrel záruljanak a júniusi tárgyalások.

Az amerikai Kína-szakértő, Gordon Chang a Fox News-nak elmondta, az elmúlt napok történéseiből arra következtet, hogy biztosan megtartják a találkozott. Úgy vélte, Kim Dzsong Un utóbbi hetekben tapasztalt, az Egyesült Államokkal szembeni radikálisabb retorikája Kínára vezethető vissza. Második kínai látogatása során ugyanis a szakértő szerint vendéglátói arról győzködték, hogy Phenjannak nincs szüksége az Egyesült Államokra, s Peking megvédi Észak-Korea gazdaságát. Erre utalhat, hogy az eltelt hetekben Észak-Koreában csökkent az üzemanyag ára, ami azt jelzi, Kína nem tartja magát a sztálinista állammal szembeni szankciókhoz.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!