Előző
Következő
új cikk

Külföld

Konzervatív elsőség Kolumbiában

nepszava.hu|2018. máj 28. 09:14
[A+ A-]

FOTÓ: LUIS ACOSTA / AFP

A konzervatív jelölt, Ivan Duque nyerte meg a kolumbiai elnökválasztás első fordulóját. A Centro Democratico nevű párt jelöltje 39,1 százalékot szerzett – derült ki a választási iroda által közölt eredményekből. A második helyen 25,1 százalékkal a baloldali Colombia Humana Mozgalom által indított Gustavo Petro végzett. A második fordulót június 17-én rendezik majd meg. A harmadik helyre Medellín városának volt polgármestere, Sergio Fajardo futott be 23,8 százalékkal.

A voksolás tétje elsősorban a baloldali gerillákkal, a FARC-kal való történelmi megállapodás jövője. A békefolyamat ugyanis igencsak vitatott a dél-amerikai országban. Duque célja, hogy a megállapodás több pontját is módosítsa, s megnyirbálja a volt lázadók jogköreit. Petro azonban kitart az egyezmény mellett, s közölte azt is, hasonló paktumot kíván kötni az ELN lázadóival is.

Juan Manuel Santos elnök, aki 2016 végén a Nobel-békedíjat is megkapta, augusztus 7-ig marad hazája államfője. A kampányban a békefolyamat folytatása mellett tett hitet.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!