Előző
Következő
új cikk

Külföld

MH17-es járat: Oroszország tovább tagad

nepszava.hu|2018. máj 30. 10:32
[A+ A-]

Egy kiállított Buk M1-es rakétaindító jármű - a vizsgálat eredménye szerint ilyet használtak az utasszállító elpusztításához. Fotó: Valeriy Melnikov/RIA Novosti

Oroszország ismét tagadta, hogy köze lenne az MH17-es járat 2014 júliusában történt lelövéséhet. Vaszilij Nebenszia, Oroszország ENSZ nagykövete az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén azt közölte, nem hajlandóak elfogadni a gép lelövésének hátterét feltáró nemzetközi vizsgálócsoport jelentését. A dokumentum szerint egy orosz katonai egység rakétája lőtte le az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó repülőgépet Kelet-Ukrajna felett 2014 nyarán. A Buk-Telar rakéta az oroszországi Kurszkban állomásozó 53. légvédelmi dandártól származik. Mint elmondták, a repülőgépet megsemmisítő rakéta nem sokkal a támadás előtt érkezett Kelet-Ukrajnába Oroszországból, ahová a Boeing 777-es lelövése után vissza is vitték a kilövőállást. A nyomozók nem nevezték meg a feltételezett elkövetőket.

Előzőleg Stef Blok holland külügyminiszter szólította fel Oroszországot, fogadja el a vizsgálat megállapításait. A maláj gép megsemmisítése helyrehozhatatlan szenvedést okozott, amely jóvátételt követel - tette hozzá.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!