Előző
Következő
új cikk

Külföld

Rajoy méltatlan búcsúja

Népszava|2018. jún 1. 08:53, frissítve: 2018. jún 1. 15:08
[A+ A-]

FOTÓ: OSCAR DEL POZO / AFP

Hét év után Pedro Sánchez személyében szocialista vezetője van Spanyolországnak, miután Mariano Rajoy konzervatív kormánya tegnap megbukott.

Hiába javasolták sokan, hogy a méltósága megtartása érdekében mondjon le, mielőtt „kirúgják", Mariano Rajoy megvárta, míg kormányát tegnap megbuktatták egy bizalmi szavazáson. Ez volt az első alkalom az ország demokratikus történetében, hogy így kényszerült távozni egy miniszterelnök. Rajoy egy igen kurta felszólalásban csupán annyit mondott pénteken, hogy „demokrataként" elfogadja az eredményt, a „történteket" azonban tudja elfogadni. Hozzátette, hogy megtiszteltetés volt Spanyolország kormányát vezetni, s megköszönte a munkát pártjának, a Néppártnak (PP).

Mariano Rajoy miniszterelnöksége pont olyan szürreális véget ért, mint amilyen olykor a kormányzása volt. Míg a parlametben az – ország történetének egyik legszövevényesebb korrupciós botránya miatt – ellene beadott bizalmatlansági indítvány vitája zajlott csütörtökön, addig a volt kormányfő egy madridi étteremben bujkált, nyolc órán keresztül. A spanyol sajtóban azóta szüntelenül azzal élcelődnek, hogy a már évekkel ezelőtt béna kacsaként elkönyvelt konzervatív politikus vajon végigette-e a borsos árú degusztációs menüt, s ha igen, épp melyik fogásnál tarthatott, amikor az egyik baszk nacionalista párt, a PNV megerősítette a sajtónak, hogy támogatja a szocialista párt elnöke (PSOE), Pedro Sánchez által beadott bizalmatlansági indítványt. Ez volt ugyanis a pillanat, amikor eldőlt Rajoy sorsa: ekkor már nyilvánvalóvá vált, hogy meglesz a megbuktatásához szükséges képviselői szavazat a pénteki voksoláson. Végül 180 honatya támogatta a bizalmi voksoláson Sánchez indítványát.

Mariano Rajoy több, a Néppártot érintő botrányt megúszott az elmúlt hét évben, ám a hírhedt Gürtel-ügy végül a bukásához vezetett.

A múlt héten hoztak az ügyben ítéletet, s a szocialisták rögtön utána bejelentették, hogy beadják a bizalmatlansági indítványt, mondván, ideje, hogy a kormányfő felelősséget vállaljon, hiszen pártja politikusai közül sokan szép haszonra tettek szert a csalás során.

A radikális baloldali Podemos hamar támogatásáról biztosította a szocilaista vezetőt, Sánchezt, a centrista Ciudadanos azonban már az elején jelezte, hogy nem áll be mögé. Csütörtökig kérdéses volt, hogy Sánchez megszerzi-e a kis – katalán és baszk – nacionalista pártok támogatását, s ez végül sikerült.

Igen eseménydús napok elé néznek Madridban. Pedro Sáncheznek először is mihamarabb kormányt kell alakítania – ez a jövő héten történhet meg –, hiszen az elejétől kezdve leszögezte, hogy nem szorgalmazza az előrehozott választásokat: kormányozni akar. Bár régóta áhítozik rá, nem könnyű időszakban veszi át az ország vezetését. A legégetőbb problémák között van Katalónia helyzete. Bár öt hónap után végre van vezetője az autonóm régiónak, a társadalom rendkívül megosztott, s az elszakadást követelők továbbra is hangosak. Sánchez csütörtöki felszólalása során gondosan ügyelt rá, hogy gesztusokat tegyen a katalán nacionalista pártok felé. Szorgalmazta a dialógust, de szigorúan az alkotmány keretei között. Mint mondta, Rajoyjal ellentétben azon lesz, hogy hidakat építsen. Kérdés azonban, hogy a jövőben miként tudja majd kezelni a kényes helyzetet.

Sánchez előtt továbbá az is nagy kihívásként tornyosul, hogy az emberek elfogadják hiteles vezetőként – mutatott rá pénteki szerkesztőségi cikkében az El País, hangsúlyozva, hogy Rajoy távozása nem jelent stabilitást. Mint a spanyol napilap szerzője hangsúlyozza, az, hogy Sánchez nem hajlandó választásokat kiírni, csupán azt bizonyítja, hogy nem bízik magában, s nem bízik a választókban sem. „Mindegy, hogy Rajoy vagy Sánchez ül a kormánynál, mindketten egy szörnyű végzet felé kormányozzák a hajót. Egyikük sem foglalkozott soha az állampolgárok érdekeivel” – hangzika az El País értékelése.

Körösi Ivett

Lájkoljon minket a Facebook-on is!