Előző
Következő
új cikk

Bioritmus

Most akkor együnk gyümölcsöt vagy ne?

nepszava.hu|2018. jún 1. 14:14
[A+ A-]

Illusztráció: pexels.com

A fruktóz, bár egyszerű cukor, lassabban szívódik fel, mint a glükóz. A gyümölcsökben lévő rost segíti a hasznosulását, ezért mértékkel fogyasztva, például sportolásnál kifejezetten hasznos is – mondta a dietetikus. A feldolgozott élelmiszerek azonban sokszor nagy mennyiségben tartalmazzák, ezért könnyű sokat fogyasztani belőle, ami hízást és vérzsírszint-emelkedést is okozhat.

A gyümölcsök a legédesebb természetes cukrot, a fruktózt tartalmazzák. A glükózhoz hasonlóan ez is egyszerű cukor, azaz monoszacharid, de kicsit lassabban szívódik fel, mint a szőlőcukor, viszont egyáltalán nem energiamentes. Korábban, amikor még nem volt ennyi édesítőszer, a cukorbetegeknek receptre írták fel. Aztán megjelentek olyan tanulmányok, amelyekben azt állították, a fruktóz rossz cukor, kifejezetten káros az egészségre. Barcza Zsuzsanna dietetikus a Népszavának azt mondta, ez részben igaz, ugyanis az élelmiszeripar szívesen használja, mert olcsón nagyon édes ízt lehet elérni vele. Nagy mennyiségben fogyasztva valóban nem tesz jót az egészségnek.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

Sportoláshoz kifejezetten hasznos, mert képes feltölteni a májban és az izmokban lévő glikogén raktárakat. Ezért is ajánlott mozgás előtt és után fruktóz tartalmú élelmiszert, leginkább gyümölcsöt vagy gyümölcslét fogyasztani. Ha azonban a feldolgozott élelmiszerekben lévő fruktózszirupból nagyobb mennyiség jut a szervezetbe, a felesleg azonnal lipidekké, zsírrá alakul a májban. A gyakran sok magas fruktóztartalmú élelmiszer fogyasztása a hízás mellett vér triglicerid, azaz zsírszintjének emelkedésével is jár, ennek pedig szív- és érrendszeri megbetegedések, akár érelmeszesedés is lehet a következménye.

Nem mindegy, milyet és mennyit

Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lehet gyümölcsöket enni. A természetes formájú fruktóz mellett savakat, vizet és rostot is tartalmaznak, ami lassítja a felszívódását és segíti a felhasználhatóságát. Ezért a gyümölcsevés sokkal kevésbé káros, mint a feldolgozott élelmiszerekben lévő fruktózszirup fogyasztása, annál is inkább, mert azok rostok, savak helyett további rossz dolgokat: egyéb cukrokat, keményítőt tartalmaznak.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

Az, azonban a gyümölcsnél sem mindegy, hogy milyen típusút és mennyit fogyasztunk, mert túlzásba lehet vinni, és ugyanúgy hízást és vérzsírszint-emelkedést okozhat. A most termő bogyós gyümölcsök – eper, málna, erdei gyümölcsök, ribizli – a legjobb összetételűek: a legmagasabb rosttartalommal és ahhoz képest legalacsonyabb cukortartalommal rendelkeznek. 10 deka eper 30-35 kalóriát tartalmaz csak, egy banán, körte vagy szőlő ennek többszörösét is. Általában 10-15 deka gyümölcs jelent egy adagot, de bogyós gyümölcsből akár 20-25 dekát is meg lehet enni. Célszerű nem egyszerre, hanem több menetben bevenni a napi gyümölcsadagot, így elkerülhetjük, hogy zsírrá váljon a felesleges fruktóz.

Barabás Júlia

Lájkoljon minket a Facebook-on is!