Előző
Következő
új cikk

Bioritmus

Együk a „tökéletes” gyümölcsöt, amíg van!

nepszava.hu|2018. jún 3. 14:14
[A+ A-]

Illusztráció: pexels.com

A tavasz, nyár eleje az eper szezonja, vegyük, együk, mert finom, egészséges és az alakunknak sem árt.

Az epret nagy földrajzi alkalmazkodóképessége és elterjedése miatt szinte a világ minden országában termesztik. A népszerű bogyós gyümölcsnek mintegy 600 fajtáját tartják számon, és a források alapján már több mint kétezer éve fogyasztja az ember.

Egészséges

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

Kutatók szerint a rózsa távoli rokona az egyik legegészségesebb gyümölcs: már nyolc szem elfogyasztásával több C-vitamint juttathatunk a szervezetünkbe, mintha megennénk egy narancsot. Ez az adag feleannyi cukrot tartalmaz, mint egy alma, harmadannyi kalóriát, mint egy banán, és több rost van benne, mint a körtében. Tartalmaz még mangánt, rezet, káliumot és jódot, magas rosttartalma pedig hozzájárul a megfelelő emésztéshez, a székrekedés megelőzéséhez, illetve bizonyos daganatos betegségek rizikójának csökkentéséhez. Kismamáknak is érdemes enni, mert foláttartalma hozzájárul az egészséges magzati fejlődéshez, és csökkenti bizonyos súlyos fejlődési rendellenességek rizikóját. Az eperben található tápanyagok segítenek megőrizni a vérerek rugalmasságát, csökkentik a mikroszkopikus gyulladásokat, megelőzik, hogy a vérerek falán úgynevezett plakkok alakuljanak ki, biztosítják a megfelelő véráramlást.

Az alacsony kalóriatartalmú és szinte teljesen zsírszegény epret azok is bátran fogyaszthatják, akiknek magas a vérnyomása, ráadásul segít is szabályozni azt. Kutatások szerint a rendszeres eperfogyasztás – főleg, ha desszertként, nagyobb étkezések után tálalják fel – a vércukorszintre is jó hatással van: megakadályozza a hirtelen emelkedéseket-csökkenéseket is – olvasható az EgészségKalauzon.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

Az eper rendszeres fogyasztása csökkenti a kor előrehaladtával természetes szellemi leépüléssel járó betegségek kockázatát is. Az eperben lévő flavonoidok antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásúak, és a kutatók szerint segítenek ellensúlyozni a stressz okozta negatív folyamatokat az eperben gazdag étkezés hosszú távon akár 2,5 évvel is megfiatalíthatja az agyat

Meleg napokon remek szomjoltó, laktat, ezáltal fogyókúrázók is fogyaszthatják, vértisztító hatása pedig segít a salakanyagok és a felesleges zsír távozásában. Szépít, méregtelenít, fiatalít, kiváló az emésztési panaszok kezelésére, vesebántalmak esetén, a fájdalmak enyhítésére és a láz csillapítására. Tüdőgyulladás, reuma és pajzsmirigy rendellenességek esetén, a pattanásos bőr kezelésére is jó – írta a HáziPatika.

Finom

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

Az illata alapján válasszunk fényes és egységes színű, élénkzöld gallérral és kocsánnyal ellátott példányokat, amelyeket a legjobb, ha gyorsan elfogyasztunk. A hűtőszekrény zöldséges rekeszében legfeljebb két-három napig tárolható. Fogyasztás vegyük ki és hagyjuk egy kis ideig szobahőmérsékleten illatozni. Csak közvetlenül fogyasztás előtt mossuk meg, mert ha vizesen tesszük a hűtőbe, hamar erjedésnek indul. A friss, zamatos földieperből kitűnő levest vagy koktélt készíthetünk: mivel az eperlé önmagában elég sűrű, erős illatú és ízű, célszerű almalével, tiszta vízzel vagy citrusfélékkel hígítani. Főzhetünk belőle lekvárt, öntetet vagy fagylaltot is. Nyersen, cukrozva (ha muszáj) vagy tejszínhabbal sokak kedvence, és gyakran eperhabot is készítenek belőle. Süteményekbe, szörpnek, bólé és bor készítésére is alkalmas. Rosszul viseli a közvetlen magas hőmérsékletet, még lekvárfőzésnél is a lehető legalacsonyabb fokozatot érdemes választani – ajánlja a Mindmegette.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!