Előző
Következő
új cikk

Bioritmus

Nem könnyű észrevenni a melanoma jeleit

nepszava.hu|2018. jún 2. 14:14
[A+ A-]

Illusztráció: pexels.com

A nyár közeledtével egyre többet hallani a napvédelem fontosságáról: szakemberek azt ajánlják, ha a napon tartózkodunk, használjunk a bőrtípusunknak megfelelő fényvédő krémet, ne napfürdőzzünk 11 és 15 óra között, kerüljük a tűző napsütést. Ennek ellenére sokszor nem fogadjuk meg ezeket a tanácsokat, mondván az nem okozhat bajt, ha egy picit megpirulunk. 

„A bőr nem felejt" - halljuk gyakran. Fényvédelem nélkül túl sok UV-sugárzás érheti a bőrünket, amely felelős az egyik legagresszívabb bőrdaganat, a melanoma kialakulásáért. Ha az évek során többször leégtünk, esetleg hólyagok is kialakultak a bőrégés helyén, nagyobb az esély a káros elváltozásra. A bőr látszólag meggyógyul ugyan, de az ártalmak összeadódnak. Fokozottan veszélyeztetettek azok, akiken sok anyajegy található, ugyanis a daganat az esetek egy részében a meglévő anyajegyekből alakul ki, de anyajegymentes bőrfelszínen is megjelenhet.

"Sokan úgy gondolják, velük ez nem történhet meg, ám ne bízzuk a véletlenre egészségünket” – mondta dr. Fáy Andrea, a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosa.

Mit kell tudni a melanomáról?

A betegség leginkább a negyven év fölöttieket érinti, de már egyre nagyobb számban fordul elő a 20-as, 30-as korosztálynál is. A melanomára való hajlam öröklődhet, ezért akinek a családjában előfordult a betegség, azoknak még jobban kell vigyázniuk magukra, és rendszeresen szűrővizsgálatra célszerű járniuk. A rizikót fokozza a bőrtípus: akiknek világos a bőrük és a hajuk, illetve a vörös hajúak és szeplősek, különösen veszélyeztetettek.

Illusztráció: Shutterstock

Illusztráció: Shutterstock

 

Hogyan ismerhető fel?

Ha sok anyajegy található a testünkön, ajánlott az évenkénti rendszeres szűrővizsgálat. Ám, ha elváltozást tapasztalunk valamelyiken, vagy újat veszünk észre, ne halogassuk felkeresni a szakorvost. Az időben felfedezett és diagnosztizált daganatnál akár 100 százalékos is lehet a gyógyulás esélye.

Milyen tünetei lehetnek?

  • Az eddig kerek, szabályos anyajegy szabálytalanná válik,

  • a színe világosbarnáról sötétre változik,

  • megnő, a felszíne megváltozik,

  • vérezni, váladékozni kezd,

  • a környékén a bőr viszket, begyullad.

Hogyan előzhető meg?

„Unalmasnak tűnhet folyton a rendszeres szűrővizsgálat és fényvédelem fontosságáról, a szolárium mellőzéséről és a napozás szabályainak betartásáról olvasni vagy hallani, de mivel egyre több a melanomás beteg, nem lehet elégszer felhívni a figyelmet. Pedig az időben diagnosztizált betegség kis eséllyel okoz áttétet, így jól gyógyítható. Ha körültekintők vagyunk, egészségesen és boldogan élvezhetjük a simogató napsugarakat” – hangsúlyozta a szakorvos.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!