Előző
Következő
új cikk

Külföld

A Stop Soros visszavonására szólítanak fel Strasbourgból

nepszava.hu|2018. jún 1. 12:31
[A+ A-]

Dunja Mijatovic, egy 2011-es, az új média-szabályozáshoz kapcsolódó magyarországi látogatása alkalmával. Fotó: BALINT PORNECZI / AFP

A magyar kormány törvényjavaslata jelentősen korlátozná a civil szervezetek bevándorlókat támogató munkáját, sérti az ilyen szervezetekben tevékenykedők, valamint a menedékkérők jogait - hangsúlyozta nyilatkozatában Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa, írja az MTI.

Nyilatkozatában Mijatovic aggodalmát fejezte ki a Stop Soros törvényjavaslattal kapcsolatban, amelyet emberi jogi szempontból aggasztó fejleménynek nevezett. Véleménye szerint elfogadása esetén a rendelkezés jelentősen korlátozná az emberi jogokat védelmező civil szervezetek nélkülözhetetlen munkáját, amelynek hiánya alapvető szolgáltatásoktól fosztaná meg a menekülteket. Emellett idegengyűlöletet szíthat és bizalmatlanságot kelthet az elkötelezett emberi jogi aktivistákkal szemben - írta.

A strasbourgi székhelyű, 47 tagállamot tömörítő Európa Tanács emberi jogi biztosa úgy vélekedett, hogy meg kell akadályozni minden olyan intézkedést, amelyek korlátozzák, szankcionálják, megbélyegzik vagy hátrányos helyzetbe hozzák a migráció területén tevékenykedő civil szervezeteket és embereket. Az ilyesmi helyett a munkájukat támogató jogi környezetet kell létrehozni - jelentette ki.

Mijatovic a törvényjavaslat visszavonására szólított fel, kiemelve, hogy a magyar hatóságoknak minden nemzetközi emberi jogi kötelességüknek eleget kell tenniük és emberségesebb hozzáállást kell tanúsítaniuk a migránsok és menedékkérők szükségletei iránt.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!