Előző
Következő
új cikk

Bioritmus

Tízből két magyar érintett valamilyen légúti betegségben

nepszava.hu|2018. jún 2. 17:17
[A+ A-]

Fotó: Mozdulj Oxigénnel

Magyarországon a népesség csaknem 25 százalékánál fordul elő légúti allergiás megbetegedés, az asztmás és COPD-s betegek száma pedig közel 1 millióra tehető. Mozdulj Oxigénnel elnevezéssel, nagyszabású kampányt indított a Légzéssel a Lélekért Alapítvány, hogy felhívják a figyelmet a súlyos légúti betegségekre a betegek mobilitásának lehetőségeire, a megelőzés és a terápiás együttműködés kiemelkedően fontos szerepére. Készítettek egy kisfilmet is Magyarország legkülönlegesebb kórusáról, amely bemutatja hogyan készültek fel az első nagy fellépésükre.

A zene az kell – művészettel a gyógyulásért

A Mozdulj Oxigénnel Kórust negyven, olyan légzési nehézségekkel küzdő beteg alkotja, akik gyógyszeres kezelés, oxigén és gyógyászati segédeszközök használata mellett, a nehézlégzést mindennapjaikban élik át. Sokan közülük a tartós otthoni oxigénkezelésre szorulnak, és sokszor - megfelelő eszköz és tájékoztatás hiányában - a mobilitás is probléma számukra.

A kórus Philipp György karmester segítségével tanulta be a dalokat, elsajátítottak különböző hangképzési technikákat és azt is megtanulták, hogyan lélegezzenek éneklés közben. „Sokaknak rejtve marad, hogy a zene valóban gyógyít. Kinél tartósan, kinél csak percekre, de az eredmény garantált”- mondta Philipp György. Az énekesek többek között Dés László A Zene az kell című dalát is megtanulták, ami a zene elképesztő erejéről szól. 

Fotó: Mozdulj Oxigénnel

Fotó: Mozdulj Oxigénnel

Az egyik próbára ellátogatott Király Viktor is, aki 13 éves kora óta küzd asztmával, így maga is érintett légúti betegségben. Az énekes nagy meglepetést okozott a kórus tagjainak, a váratlan látogatásról és közös éneklésről videó is készült. A zenész a közösségi oldalán azt írta: „Alig hittem el, hogy a legtöbb ember, aki vidáman énekel az egy pár héttel ezelőtt még felállni se bírt, és csak oxigénpalackkal tudott létezni. Még mindig hasonló a helyzet, de hatalmas fejlődésen mennek keresztül a zene segítségével!”.


Visszafojtott lélegzettel hallgatta a közönség

A kórus először április közepén a Gondoskodás szenvedéllyel elnevezésű szakmai napon lépett fel. A kisfilmen látható, hogy a  kórustagok szívvel-lélekkel énekelték el a dalokat, sokan oxigénpalackjuk mellett. „Nem kisebb célunk volt ezzel a szakmai nappal mint, hogy felhívjuk a figyelmet a súlyos légúti betegségekre, a társadalmi elfogadás szükségességére, a betegek mobilitásának lehetőségeire, a megelőzés és a terápiás együttműködés kiemelkedően fontos szerepére” – mondta dr. Várdi Katalin, a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet rehabilitációs osztályának vezető főorvosa.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!