Előző
Következő
új cikk

Külföld

Letette esküjét az olasz miniszterelnök

nepszava.hu|2018. jún 1. 16:48, frissítve: 2018. jún 1. 17:30
[A+ A-]

Giuseppe Conte (háttal) eskütétele. Fotó: Alberto PIZZOLI / AFP

Giuseppe Conte, aki pénteken tette le a hivatali esküt, az euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a jobboldali szélsőséges Liga közös kormányát vezeti.

A két populista párt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a jobboldali radikális Liga végül beadta a derekát - megegyezésük a köztársasági elnök nagy személyes sikerének tekinthető. Az M5S-Liga kormány a választás utáni 86. napon született meg.

A megállapodás értelmében Giuseppe Conte lett a kormányfő, aki múlt vasárnap még visszaadta a kormányalakítási megbízást Sergio Mattarella elnöknek. Péntek délután 4-kor Conte mint az ország 65. kormányát vezető miniszterelnök, tette le esküjét. Kormányában az M5S és a Liga majdnem ugyanannyi tárcát kapott. Luigi Di Maio eddig három különálló tárcát vett át. Matteo Salvini belügyminiszterként az illegális bevándorlók Olaszországból való eltávolítását ígérte. Salvini első nyilatkozata szerint közbiztonságot teremt Olaszországban, tenni fog a szervezett bűnözés megfékezése érdekében, és nem engedi a "nem hagyományos, nem apából és anyából álló családteremtést".

A pénzügyminiszter a 69 éves Giuseppe Tria, a Tor Vergata római egyetem gazdaságpolitika-professzora lesz, akit a Liga jelölt. A külügyminiszter az EU-szakértő Enzo Moavero Milanesi, aki 2011-től 2013-ig - a Monti- és a Letta-kormány idején - az európai uniós ügyekért felelős miniszter volt. Az új olasz kormány EU-ügyi minisztere Paolo Savona, akit az államfő korábban túlzottan Európa-ellenesnek tartott és megvétózta pénzügyminiszteri kinevezését; Savona 2005-ben ennek a minisztériumnak a vezérigazgatója volt. A miniszterelnöki hivatal élére Giancarlo Giorgetti, a Liga politikusa, az olasz titkosszolgálatok élére Vito Crimi, az M5S tagja került. Külön tárca nélküli miniszter foglalkozik majd Dél-Olaszország felzárkóztatásával, valamint a fogyatékkal élők segítésével.

Az M5S az említettek mellett az igazságügyi, a védelmi, a kulturális, a környezetvédelmi, az infrastrukturális tárcát kapta meg, valamint a Dél-Olaszország fejlesztését célzó minisztériumot. A Liga pedig a gazdasági, közigazgatási, regionális ügyekkel foglalkozó, földművelésügyi, oktatási és családpolitikai minisztériumot.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke levélben gratulált Giuseppe Conte új olasz miniszterelnök kinevezéséhez, mindazonáltal hangsúlyozta, hogy az Európai Unióban minden korábbinál nagyobb szükség lesz az egységre és a szolidaritásra - írja az MTI. Az Európai Unióban először került kormányra két olyan jobboldali-populista erő, amely nyíltan bírálja az Európai Unió politikáját. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szintén gratulált Conte kinevezéséhez. Juncker levelében kijelentette, az uniós bizottság a reformok útján járó Olaszország mellett áll, és figyelemmel kíséri az unió jövője szempontjából fontos elvárásait és javaslatait.

A komoly nehézségeket követően megalakult olasz kormány. Fotó: Alberto PIZZOLI / AFP

A komoly nehézségeket követően megalakult olasz kormány. Fotó: Alberto PIZZOLI / AFP

Lájkoljon minket a Facebook-on is!