Előző
Következő
új cikk

Külföld

Miniszter az ukrán fronton

Népszava|2018. jún 2. 05:32
[A+ A-]

TÚLOLDALT AZ OROSZ ÁLLÁSOK Heiko Maas a kelet-ukrajnai helyzettel ismerkedett FOTÓ: AFP/MICHAEL FISCHER/DPA

Az ukrán-orosz feszültség enyhítése érdekében újabb találkozót tart e hónap 11-én Berlinben a két érintett ország, valamint Németország és Franciaország külügyminisztere - közölte pénteken az Ukrajnában vendégeskedő Heiko Maas, a német diplomácia irányítója.

Maas a Donyec-medencében található Mariupol városban Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel közösen tartott sajtóértekezletet. Az előző napon Petro Porosenko ukrán államfővel találkozott Kijevben, pénteken pedig Klimkinnel együtt utazott Kelet-Ukrajnába, ahol megtekintette azt a demarkációs sávot is, amely az ukrán reguláris erők és az oroszpárti szakadárok által ellenőrzött terület között húzódik. Maas a frontvonaltól mintegy öt kilométerre egy kis faluban elbeszélgetett a helyi lakosokkal.

A 2015-ös minszki békemegállapodás előírásaiból eddig vajmi keveset valósítottak meg. A demarkációs vonal mentén ugyan a nehézfegyverek zömét a felek visszavonták, de továbbra sem teljes a tűzszünet betartása, napirenden vannak a fegyveres összetűzések.

A berlini találkozó fő témája az lesz, hog milyen feltételek mellett lehetne ENSZ-katonákból álló békefenntartó missziót telepíteni Kelet-Ukrajnába. Kijev és Moszkva elképzelései azonban egyelőre nagyon eltérnek egymástól. Az oroszok azt szeretnék, ha csupán egy kisebb létszámú védelmező ENSZ-erőt vezényelnének a térségbe, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) 600 fős megfigyelő missziója biztonságának szavatolása céljából. Ukrajna viszont arra törekszik, hogy a kéksisakos katonák jelentős létszámú kontingense őrizze és felügyelje a tűzszünet betartását, végig a demarkációs vonal mentén.

Maas hangsúlyozta, hogy Németország az immár négy éve tartó konfliktusban Ukrajna oldalán áll, és nem fogja magukra hagyni az ukránokat.

K.J.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!