Előző
Következő
új cikk

Külföld

Trump: Lesz csúcstalálkozó Kim Dzsong Unnal

nepszava.hu|2018. jún 1. 21:09
[A+ A-]

Fotómontázs Donald Trumpról és Kim Dzsong Unról Forrás: Brendan Smialowski / AFP / KCNA VIA KNS

Donald Trump amerikai elnök pénteken  bejelentette, hogy az eredetileg tervezett időpontban és helyszínen, azaz június 12-én, Szingapúrban megtartják a csúcstalálkozót Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel – írja az MTI.

Az elnök előtte csaknem egy órán keresztül folytatott megbeszélést a Fehér Házban Kim Jong Csollal, az észak-koreai állampárt Központi Bizottságának alelnökével, akit Kim Dzsong Un „jobbkezeként” tartanak számon. Az elnök – kikísérve a phenjani tisztségviselőt – újságírókkal közölte a megbeszélés egyes részleteit. Elmondta, hogy  Kim Jong Csol átadta neki Kim Dzsong Un levelét, amelyet „nagyon kedves, nagyon érdekes” levélnek minősített. Mint mondta: Phenjan akarja az atomfegyver-mentesítést, de a júniusi csúcstalálkozó valószínűleg csak az első lesz az erről szóló találkozók sorában.

Mint megírtuk, az amerikai külügyminiszter csütörtökön együtt vacsorázott New Yorkban Kim Jong Csollal. Később Mike Pompeo egyebek mellett arról beszélt: az elmúlt 72 órában „nagyszerű haladást” sikerült elérni, és a megbeszélések Észak-Koreával „jó irányban haladnak”. Pompeo leszögezte: nyilvánosság előtt nem kívánja megvitatni, hogy mit tartalmazhat az Észak-Koreával kötendő megállapodás. Azt is mondta, hogy a Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető között tervezett csúcstalálkozó „az életben egyszer adódó lehetőség”.

Pompeo egy Twitter-bejegyzést is közzétett, amelyben „lényegbevágónak” minősítette az eszmecserét. Megbeszéltük a vezetőink közötti lehetséges csúcstalálkozó prioritásait – fogalmazott.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!