Előző
Következő
új cikk

Külföld

Nekiestek Trumpnak saját szövetségesei

nepszava.hu|2018. jún 3. 09:26
[A+ A-]

Elítélték a G7 pénzügyminiszterei Donald Trump döntését arról, hogy még legnagyobb kereskedelmi partnereit is súlyos védővámokkal bünteti. A világ legfejlettebb gazdasági hatalmainak szombati, kanadai találkozóján arra szólították fel a csoport vezetőit, hogy jövő heti találkozójukon hozzanak döntést a világkereskedelmet és a versenyt súlyosan korlátozó büntetőintézkedések ügyében - írja a hvg.hu.

A szombati találkozó zárónyilatkozata az Egyesült Államok egyoldalú lépéseinek negatív hatásáról ír, és kétségbe vonja Trumpnak azt az érvelését is, miszerint a védővámok bevezetésére nemzetbiztonsági megfontolásból van szükség – idézi a Financial Times.

A lap kiemeli: igen ritka, hogy a szövetségen belül ilyen ellentétek húzódnának, különösen, hogy éppen a legnagyobb gazdasági hatalom, az Egyesült Államok ellen, amely általában maga áll a kezdeményezések élére.

A házigazda, Bill Morneau kanadai pénzügyminiszter ennél is tovább ment: a politikus szerint az USA azt kockáztatja, hogy aláássa azokat az értékeket, amelyek összetartják a szövetséget.

Donald Trump csütörtökön jelentette be, hogy az alumíniumra és az acélra kivetett védővámokat kiterjeszti az EU-ra, Mexikóra és Kanadára is. Brüsszel azóta jelezte, hogy a Kereskedelmi Világszervezethez fordul. Trump szokása szerint a Twitteren reagált a bírálatokra, ahol azt fejtegette, ha az USA nem vet ki vámot, partnerei viszont igen, akkor nem szabad, hanem ostoba kereskedelemről van szó. (Attól tekintsünk el, hogy az Egyesült Államok külkereskedelmi deficitjének a hátterében nem védővámok állnak.)

Egy másik posztban amiatt kesergett az amerikai elnök, hogy a Wall Street Journal vezető gazdasági lap arról megfeledkezik, ezek a vámok az amerikai államkasszába kerülnek. (És ha már ott volt, írt egy posztot arról is, hogy a Fox News nyeri a nézettségi versenyt a CNN ellenében.)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!