Előző
Következő
új cikk

Külföld

Nyomás alatt tartják Phenjant

Népszava|2018. jún 4. 05:39
[A+ A-]

James Mattis amerikai védelmi miniszter azt közölte, az Egyesült Államok mindaddig nyomás alatt tartja Észak-Koreát, amíg az ország nem tesz visszavonhatatlan és egyértelmű lépéseket a nukleáris leszerelés felé. Hozzátette, egyelőre a Phenjannak szemben hozott ENSZ határozatok is érvényben maradnak. Mindezt Szingapúrban jelentette ki, amikor japán és dél-koreai kollégájával folytatott megbeszéléseket.

Donald Trump amerikai elnök pénteken erősítette meg, hogy megtartják a június 12-re, Szingapúrba tervezett csúcstalálkozót az észak-koreai vezetővel, Kim Dzsong Unnal. Egy héttel korábban, csütörtökön Trump lemondta a találkozót.

Onodera Icunori japán védelmi miniszter azt követelte, továbbra is lépjenek fel keményen a sztálinista állammal szemben. Utalt arra, a korábbi tapasztalatok azt mutatják, nem szabad Phenjant már tárgyalási készségéért jutalmazni. Az országnak konkrét lépéseket kell tennie nukleáris fegyverarzenálja és ballisztikus rakétarendszere leépítésére.

Más irányvonalat követel Dél-Korea. Szong Joung Mu védelmi miniszter szerint bizalommal kell közeledni Észak-Koreához. Szöul egyértelműen a tárgyalásokra épít. A védelmi tárcavezető annak a véleményének adott hangot, ha megkérdőjelezik Kim Dzsong Un tárgyalási készségét, azzal a teljes párbeszéd sikerét kockára teszik. Elismerte ugyanakkor, vannak különbségek abban a kérdésben, milyen mértékben szabaduljon meg atomfegyvereitől Phenjan. Ugyanakkor kiemelte azt is, hogy a tárgyalások során nem szabad a legutóbb felmerült véleménykülönbségekre koncentrálni.

A közeledésben fontos előrelépés az is, hogy a két Korea múlt héten megállapodott abban: újabb találkozót tartanak a koreai háború (1950-1953) során szétszakított családok számára, emellett pedig júniusban magas rangú katonai találkozót is terveznek.

Hogy Phenjan ezúttal komolyan gondolja a közeledést, az is jelzi, Észak-Koreában hatalmas poszterek jelentek meg, amelyek az április 27-i panmindzsoni deklarációt hirdetik. A két koreai vezető, Kim Dzsong Un és Mun Dzse In ekkor állapodott meg egyebek mellett arról, hogy még az idén békemegállapodás születik a két ország között.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!