Előző
Következő
új cikk

Bioritmus

A rákkutatás Szent Grálja lehet a vérteszt

Népszava|2018. jún 4. 05:16
[A+ A-]

A vizsgálat során olyan kis DNS-darabkákat mutatnak ki a vérben, amelyek a rákos sejtekből származnak.

Új, fájdalommentes vérteszt, amely folyékony biopsziának is nevezhető, 10 rákfajta korai és pontos felismerését teszi lehetővé. Az amerikai klinikai onkológusok társaságának konferenciáján kutatók elmondták, közel az idő, hogy vértesztekből kimutathatják a rákot, mielőtt jelentkeznének a tünetek. A vizsgálat során olyan kis DNS darabkákat mutatnak ki a vérben, amelyek a rákos sejtekből származnak. Ez a módszer különösen jó eredményt mutatott petefészek és hasnyálmirigy rák esetében.

- Ez a teszt potenciálisan a rákkutatás Szent Grálja lehet, mert segít nehezen gyógyítható rákfélék korai felismerésében, amikor még kezelhetők. Reméljük, sok élet megmenthető lesz így – mondta Eric Klein a clevelandi klinika rákkutató intézetének tudósa.

Simon Stevens, a brit egészségügyi szolgálat főigazgatója szerint a vérteszt hatalmasra növeli a túlélés esélyét. Több mint 1600 embert vizsgáltak, 749 közülük nem volt rákos, 878-nál újonnan diagnosztizálták a kórt. A legpontosabbnak a hasnyálmirigy, a petefészek, a máj és az epehólyag rák esetében bizonyult a módszer, ötből négy esetben volt helyes az eredmény. Nyirokrák, csontvelőrák esetében pár százalékkal kevésbé volt pontos az eljárás, vastagbélrák esetében kétharmados volt az eredményesség, a tüdőrákot 59 százalékban mutatta ki jól.

Egyelőre még kevés betegen próbálták ki a módszert és további klinikai fejlesztéseket kell még folytatni, de az már látszik, alkalmas lehet bármelyik ember tesztelésére, függetlenül a családi előzményektől.

V. P.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!