Előző
Következő
új cikk

Külföld

Kizárnák a holland kereszténydemokraták a Fideszt a Néppártból

nepszava.hu|2018. jún 4. 14:03
[A+ A-]

Sybrand van Haersma Buma, a CDA vezetője. Fotó: VALERIE KUYPERS / ANP

A Fidesz Európai Néppártból történő kizárásáról fogadott el indítványt a holland Kereszténydemokrata Tömörülés. A kormánypárt ismét csak hazugságnak nevezi az őt érő vádakat, ám tény: egyre többen fordulnak ellene.

Hiába egyeztetett Orbán Viktor személyesen Sybrand van Haersma Bumával, a holland Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) elnökével az Európai Néppárt májusi csúcstalálkozóján - írja az Index.hu. A CDA a hétvégén fogadott el egy indítványt, ami szerint a Fideszt ki kell zárni a néppártból. A Politico szerint a CDA azt várja a néppártból, húzzák meg azt a vörös vonalat, amit ha valaki átlép, akkor felfüggesztik tagságát.

A Fidesz válaszul közleményben nevezte hazugnak a CDA-t. Mint írják, a párt "visszautasítja a holland Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) hazugságait és felfüggeszt vele minden kapcsolatot, valamint megvonja támogatását a párt jelöltjeitől, amíg nem kérnek bocsánatot".

Nem a CDA az egyetlen, ami a Fidesz kizárását szeretné az európai pártcsaládból. Legutóbb múlt csütörtökön volt erről szó: akkor a "Stop Soros" kapcsán az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának alelnöke, Josef Weidenholzer szólította fel cselekvésre és a Fidesz elleni fellépésre a Néppárt frakcióvezetőjét. Andreas Nick, a néppárthoz tartozó német CDU képviselője is sürgetett lépéseket a Fidesz ellen, és arról is hallani híreket, hogy a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) is hátat fordít az Orbán-kormánynak, ha nem biztosítja a CEU működését, és nem veszi figyelembe a "Stop, Soros" ügyében a Velencei Bizottság ajánlását. Nemrég pedig a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet indított kampányt a Fidesz Néppártból történő kizárásáért.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!