Előző
Következő
új cikk

Külföld

Konzervatív vezetőket akar támogatni az Egyesült Államok berlini nagykövete

nepszava.hu|2018. jún 4. 17:00
[A+ A-]

Richard Grenell, az Egyesült Államok új berlini nagykövete. Fotó: BERND VON JUTRCZENKA / DPA

Értetlenkedéssel fogadták a német külügyminisztériumban az Egyesült Államok új berlini nagykövetének egy interjúját, amelyben a diplomata kiemelte, hogy tevékenyen támogatni kíván európai konzervatív mozgalmakat és azok vezetőit - jelezte hétfőn a tárca szóvivője az MTI értesülései szerint.

Christopher Burger a berlini kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy a minisztérium felvilágosítást kért az amerikai féltől arról, hogy valóban jól idézték-e a breitbard.com amerikai hírportálon Richard Grenell nagykövetet. Hozzátette: a diplomatát szerdán várják a minisztériumban bemutatkozó látogatásra, amely alkalmat ad majd egy eszmecserére arról, hogy miként kell érteni a hírportálon megjelent interjúban tett kijelentéseit.

Richard Grenell az interjúban a többi között arról beszélt, hogy támogatni kíván az eddigiektől eltérő, "más konzervatív" mozgalmakat és "más vezetőket" Európában. Megjegyezte, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár "egy rocksztár, nagy rajongója vagyok".

A német hírportálok az interjúval kapcsolatban rámutatnak, hogy a diplomácia alapszabályai szerint egy nagykövet nem fejezi ki nyilvánosan politikai mozgalmak, pártok vagy politikai vezetők iránti rokonszenvét.

Erre vonatkozik az interjúval kapcsolatban a német belpolitika számos szereplője által megfogalmazott bírálatok sora is. Így például Ralf Mützenich, a kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) egyik vezető külpolitikai szakpolitikusa, aki egy hétfői nyilatkozatában kiemelte, hogy nem tartozik a nagykövetek feladatai közé a fogadó országban zajló politikai folyamatok befolyásolása.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!